Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva er problemet med gluten?

En av 100 reagerer negativt på proteinet gluten. Diagnosen heter cøliaki, men hva skyldes lidelsen?

Shutterstock

Gluten er et proteinkompleks og består av flere hundre proteiner som dannes i deig ut fra lagerproteinene gliadin og glutenin.

Gluten er viktig for at en deig henger sammen, slik at brødet får sin elastiske karakter.

Hvete, spelt, rug og bygg danner gluten og inngår i veldig mange matvarer, mens for eksempel ris og mais er glutenfrie.

Gluten etser flimmerhår i tynntarmen

Cøliaki angriper millioner av flimmerhår som finnes på innsiden av tynntarmen. Konsekvensene kan være alvorlige, for det er i tynntarmen vi tar opp næring fra maten vi spiser.

Kroppens eget forsvar går til angrep

Mellom en halv og en hel prosent av befolkningen reagerer negativt på gluten og får diagnosen glutenintoleranse eller cøliaki.

Lidelsen oppstår fordi kroppens immunsystem oppfatter gluten som uønsket og reagerer ved å gå til angrep.

Reaksjonen utløser inflammasjon – altså en betennelsestilstand – i tynntarmens slimhinne, noe som gjør at den fungerer dårligere.

Resultatet er at personer med cøliaki tar opp mindre næringsstoffer, vitaminer og mineraler hvis de får i seg gluten.

Derfor kan lidelsen føre til underernæring, beinskjørhet og en økt risiko for visse kreftformer.

Cøliaki er uhelbredelig, men en diett uten gluten kan fjerne de aller fleste symptomene.

© Miriam Dalsgaard/Politiken/Ritzau Scanpix

Ny hvete skåner glutenintolerante

Ved å bruke genredigeringsverktøyet CRISPR-Cas9 har forskere fra universitetet i Córdoba i Spania klart å fjerne 35 av de 45 gliadinproduserende genene fra hvete. Gliadin er en viktig bestanddel av gluten og hjelper brødet med å heve. Tester viser at den nye hveten er 85 prosent mindre allergiframkallende. Hveten kan imidlertid ikke lenger brukes til å å bake store brød, men fungerer fint til for eksempel pariserloff og boller.

Forskere vil utvikle ny vaksine

Den presise årsaken til at en person utvikler cøliaki, var tidligere en gåte. Forskernes beste teori var at tilstanden var genetisk betinget.

Men i 2017 kom det et gjennombrudd. En gruppe forskere fra University of Chicago viste hvordan vanlige virus kan framprovosere cøliakien ved å endre den måten immunforsvaret ser gluten på.

Forskerne arbeider nå for å utvikle en vaksine som i framtiden kan forhindre utbrudd av cøliaki på grunn av virusinfeksjoner.

Les også:

Sykdommer

Nå smadrer vaksinene korona: Vaksine stopper både sykdommen og smitten

4 minutter
Sykdommer

Alt du trenger å vite om koronamutasjoner

10 minutter
Sykdommer

Slik unngår du koronavirus hjemme

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul