Vondt i magen, oppblåsthet og problemer med avføringen er noen av symptomene som følger med en irritabel tykktarm.

© Phovoir, Shutterstock

Hva er irritabel tarm?

Forstoppelse, oppblåsthet og diaré. Om lag hver fjerde av oss lider av irritabel tykktarm, og selv om legene enda ikke vet årsaken til lidelsen, har de gode tips som kan avhjelpe symptomene.

En fjerdedel av befolkningen lider av irritabel tarm, som gir vondt i magen, oppblåsthet og problemer med avføringen, enten diaré eller forstoppelse.

Men betennelse eller skader på tarmen er sjelden. Legene vet ikke hva som er årsaken til irritabel tarm, men kostholdet spiller en viktig rolle.

Bearbeidede matvarer som hvitt brød og kaker har en uheldig innvirkning, mens fiberrik og fettfattig kost kan lindre symptomene.

Mulig sammenheng mellom irritabel tykktarm og depresjon

Mye tyder også på at sammensetningen av bakterier i tarmen har en betydning, og at samspillet mellom hjernen og tarmsystemet sannsynligvis også spiller inn her.

Hjernen og tarmen kommuniserer med hverandre gjennom den såkalte vagusnerven, som sender signaler til de indre organene, og ved hjelp av hormoner og andre signalstoffer.

Forstyrrelser i denne kommunikasjonen kan utløse feil i begge organer og kan kanskje forklare hvorfor depresjon og angst forekommer hos uvanlig mange pasienter med irritabel tarm.

Spasmer og bakterier irriterer tarmen

Løk, rug og epler irriterer tykktarmen

Hvis du lider av irritabel tarm, bør du unngå bestemte matvarer.

Forsøk har vist at pasienter med irritabel tarm-syndrom kan ha nytte av såkalt Low FODMAP-kosthold, uten bestemte former for frukt, grønnsaker og korn. Karbohydratene i disse matvarene er vanskelige å bryte ned og forstyrrer den normale funksjonen til tarmen.