Ondt i maven

Hva mener legene med irritabel tarm-syndrom?

Jeg har hørt at magesmerter kan skyldes lidelsen irritabel tarm. Men hva er de presise symptomene, og finnes det noen måter å forebygge sykdommen på?

Jeg har hørt at magesmerter kan skyldes lidelsen irritabel tarm. Men hva er de presise symptomene, og finnes det noen måter å forebygge sykdommen på?

Shutterstock

Omkring en fjerdedel av befolkningen lider av irritabel tarm-syndrom, som innebærer vondt i magen, oppblåsthet og problemer med avføringen i form av for eksempel diaré eller forstoppelse. Men betennelse eller egentlige skader på tarmen opptrer sjelden.

Legene vet ikke sikkert hva som utløser lidelsen, men alle symptomene skyldes at muskulaturen rundt tarmen ikke fungerer normalt.

I noen tilfeller er musklene for slappe, og i andre tilfeller er det tempoet som de presser tarminnholdet videre med, for lavt eller for høyt.

Selv om årsakene til irritabel tykktarm er ukjente, viser studier at kostholdet spiller en viktig rolle.

Fint bearbeidede matvarer som hvitt brød og kaker er ugunstig, mens fiberrikt og fettfattig kosthold kan lindre symptomene.

Mye tyder dessuten på at tarmfloraens sammensetning av bakterier har en betydning, og at samspillet mellom hjernen og tarmsystemet sannsynligvis også er involvert.

Depresjon og angst kan spille inn

Hjernen og tarmen kommuniserer med hverandre gjennom den såkalte vagusnerven som sender signal til de vitale organene, samt ved hjelp av hormoner og andre signalstoffer.

Forstyrrelser i denne kommunikasjonen kan utløse feil i begge organer og kan kanskje forklare hvorfor depresjon og angst ofte virker hos pasienter med irritabel tykktarm.

Spesielle matvarer bør unngås hvis du lider av irritabel tykktarm. Forsøk har vist at pasienter med irritabel tarm-syndrom kan ha nytte av den såkalte Low FODMAP-dietten der bestemte former for frukt, grønt og korn unngås. Karbohydratene i disse matvarene er vanskelige å bryte ned og forstyrrer tarmens normale funksjon.