NIAID/CDCSPL & JUERGEN BERGER/SPL

Hva er i egentlig verst: pest eller kolera?

Når valget står mellom pest eller kolera, er begge mulighetene ifølge ordspråket like ille. Men ordspråket har mistet sin relevans for lengst, for i dag er den ene sykdommen mye verre enn den andre.

Kolera, takk!

Uttrykket «å velge mellom pest og kolera» – om et valg mellom to onder – stammer fra en tid der man ikke kjente til bakterier.

Både pest og kolera kan være dødelige og rammer plutselig og voldsomt. Derfor ble de to sykdommene en gang betraktet som like ille.

Pest er verre enn kolera

I dag vet vi at pest infiserer blodet og bryter ned vevet i kroppen, og behandling krever antibiotika.

Kolera koloniserer tarmen og trekker ut væske av kroppen, men behandlingen er enkel: væsketerapi - og med den behandlingen gjør den ikke varig skade.

© Shutterstock

Hva er kolera?

I dag er kolera det kolera som tar livet av flest mennesker.

Ca. 2500 blir hvert år drept av kolera. Til sammenligning forårsaker pest omkring 100 dødsfall i året.

© Shutterstock

Fakta om pest

Pest, også kalt "svartedauden", er en infeksjonssykdom som forårsakes av bakterien Yersinia pestis.

Bakterien overføres til mennesker via loppebitt eller kontakt med kroppsvæsker. Den angriper lymfekjertlene, som svulmer opp og får byller (byllepest).

Ved direkte smitte fra menneske til menneske oppstår en alvorlig lungebetennelse (lungepest), som fører til nedsatt lungefunksjon. Mangelen på oksygen gir huden en blålig farge. Det er opphavet til uttrykket "svartedauden".

Pest har ikke forekommet i Europa siden begynnelsen av 1900-tallet, men finnes fortsatt enkelte steder i Asia.

Pest kan behandles med antibiotika, for eksempel tretracyklin, hvis den oppdages senest 24 timer etter at smitten har funnet sted.

Ubehandlet har pest 50% dødelighet.