Helsemyndighetene: Ikke reis i Europa uten mesling-vaksine

Utbruddet av meslinger sprer seg fortsatt i Europa, og etter at en 17 år gammel uvaksinert jente døde i Portugal, advarer helsemyndighetene nå mot å reise på kontinentet uten MMR-vaksine.

Meslinger

Det er en av verdens mest smittsomme sykdommer, og kan i sjeldne tilfeller være dødelig.

© Shutterstock

Det europeiske meslingutbruddet, som siden 2016 har spredt seg fra Romania til resten av kontinentet, øker i omfang.

19 mennesker – primært barn – har mistet livet i Romania, og flere andre land i Europa har registrert meslingdødsfall i løpet av 2016 og særlig 2017.

Senest omkom en 17 år gammel portugisisk jente på et sykehus i Lisboa som følge av en komplisert lungebetennelse direkte utløst av meslinger.

Hun var ikke vaksinert.

Bli vaksinert før reiser i Europa

Det at meslingutbruddet sprer seg så raskt, gjør at helsemyndighetene i flere land advarer mot å reise i Europa, særlig med barn og unge, uten en full MMR-vaksine.

Nye tilfeller av meslinger i Romania per uke i perioden 2008–2017

© National Institute of Public Health Romania / ECDC

I en rekke land – blant annet England, Danmark og USA – anbefaler helsemyndighetene at barn og unge lar være å reise til land i Europa der smitten er mer utbredt – med mindre de er vaksinert.

Meslinger blir med hjem

Årsaken er ikke bare at de uvaksinerte kan bli syke selv. De kan også bli smittebærere og ta med sykdommen hjem, der andre uvaksinerte kan smittes.

Dette gjelder særlig barn under tre år, som en ennå ikke har fått de to dosene med vaksine. De risikerer potensielt dødelig følgevirkninger som lungebetennelse og hjernebetennelse på grunn av den svært smittsomme sykdommen.