Har du disse sykdommene, bør du ikke spise
Suppe er blant favorittene når influensa eller lungebetennelse har fått kloa i oss. Men bare ved den ene av sykdommene er det en god idé å spise.

Du er sengeliggende med svette, snørr, hoste feber eller oppkast. Du har mistet appetitten, og spørsmålet er om du skal tvinge deg selv til å spise eller ikke.
Forskere fra Yale University har nå funnet ut at svaret er helt avhengig av hvilken sykdom du har plukket opp.
Spis deg frisk
Det er avgjørende om du har et virus (for eksempel influensa eller forkjølelse) eller en bakterie (for eksempel matforgiftning, bronkitt eller lungebetennelse) i kroppen.
Ved begge typer sykdom setter kroppen sin beredskap – immunsystemet – i gang med å bekjempe infeksjonen. Og det er denne kampen som gir oss de velkjente og ubehagelige symptomene ved både influensa og lungebetennelse.
Forskerne utsatte mus for enten en virus- eller en bakterieinfeksjon. Alle musene mistet matlysten, men forskerne fant ut at mus smittet med en virus burde spise for å komme seg raskt.
Derimot var mat skadelig for mus med en bakterieinfeksjon.
Spis og dø
Musene med virusinfeksjonen var avhengige av glukose for å beskytte hjernen mot betennelsen i kroppen.
Men for mus med en bakterieinfeksjon var det best å unngå glukose. Når kroppen ikke får sukker, brenner den i stedet fett og produserer avfallsstoffet keton, som hjelper til i kampen mot bakterier.
Og forsøket viste at hvis denne «keton-knappen» ble blokkert fordi musene fikk nok glukose, kunne de faktisk dø av epileptiske anfall på grunn av skader på nervecellene.