Glutenintolerante kan spise ny type hvete

Flere og flere mennesker blir overfølsomme for proteinet gluten. Men heldigvis er forskerne nå i gang med å utvikle en ny type av hvete som alle tåler.

Shutterstock

Stadig flere mennesker er overfølsomme overfor gluten, et protein som blant annet finnes i hvete.

Sykdommen, som også kalles cøliaki, påvirker tynntarmen slik at den sliter med å ta opp næring, og siden gluten inngår i mange matvarer, kan det være vanskelig å sette sammen et kosthold som er variert nok.

En prosent av oss lider av glutenintoleranse, som blant annet kan gi kløende utslett på huden.

© Alamy/ImageSelect & ADAM HART-DAVIS/Science Photo Library

Forskere klipper gluten ut av hveten

Men nå får glutenintolerante hjelp fra vitenskapen. Forskerne holder på å utvikle en type hvete som produserer veldig lite gluten.

Ved å bruke gensaksen CRISPR-Cas9 har forskere ved Universidad de Córdoba i Spania klippet ut 35 av de 45 proteinproduserende genene av hvetens DNA.

Forsøk viser at den nye hveten gir 85 prosent mindre reaksjoner.

3 fakta om gluten

Om lag én prosent av befolkningen tåler ikke gluten, som finnes i mange matvarer.

  • Gjør deig elastisk

    Gluten er et protein som finnes i både hvete, bygg og rug. Det er blant annet gluten der gjør en deig elastisk når man elter den.

  • Kan skade hår i tarmen

    Glutenintoleranse (cøliaki) er en autoimmun sykdom der flimmerhår i tarmen blir ødelagt av gluten. Det reduserer kroppens evne til å ta opp mat. Symptomene kan være alt fra tretthet og løs avføring til romling i magen.

  • Der finnes korn uten gluten

    Gluten finnes i mange matvarer, men heldigvis kan glutenintolerante spise glutenfrie spesialvarer eller ris, bokhvete, poteter eller mais.

Les også:

Ebola

Ebola kan være i ferd med å smitte millionby

18 minutter
Demens
Alzheimer

Ny forskning: Lettbrus koblet til blodpropp og demens

0 minutter
Influensa
Sykdommer

Åtte tips for å unngå influensa

1 minutt

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!