Gjennombrudd: Forskere finner kilden til PCO

Lidelsen PCOS rammer minst 10 prosent av verdens kvinner og har store konsekvenser for de som rammes. Et nytt forskningsprosjekt har sannsynligvis oppklart hvor i kroppen lidelsen oppstår.

Cyster i eggstokkene
© GUSTOIMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Skjeggvekst, overvekt, kviser, depresjon, manglende menstruasjon og infertilitet. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kommer til uttrykk på en rekke ulike måter for de kvinnene som lider av det.

Det at symptomene er så ulike, gjør det vanskelig å sette en diagnose på denne lidelsen, som minst 10 prosent av verdens kvinner sliter med.

Årsaken til lidelsen er fortsatt ukjent, men en forskergruppe fra University of South Wales i Australia har kommet et stort skritt nærmere en forklaring.

Egg blir til cyster

PCOS er en tilstand der mange eggblærer i eggstokkene har stanset sin utvikling og blitt til cyster i stedet for egg.

Lidelsen er ledsaget av hormonforstyrrelser, og den medisinske behandling består derfor enten av p-piller eller andre hormoner, som kan skape balanse i kroppen igjen.

Men ikke alle kvinner responderer like godt på behandlingen.

Starter i hjernen

Så langt har jakten på årsaken primært foregått i eggstokkene, men det ser ut til at det ikke er her problemet ligger.

De australske forskerne fjernet de såkalte androgene reseptorene i hjernen og eggstokkene til mus. Reseptorene reagerer på «mannshormoner» som for eksempel testosteron.

Når reseptorene i hjernen ble fjernet, utviklet ikke musene PCOS. Det kunne de hvis de ble fjernet i eggstokkene. Altså var konklusjonen at PCOS oppstår i hjernen – ikke i eggstokkene.

Den nye oppdagelse kan ifølge forskerne åpne opp for nye metoder for å behandle den vanlige lidelsen på.