Gift fra nebbdyr skal behandle diabetes
Over 420 millioner mennesker lider av diabetes. Men et spesielt hormon funnet i giften til nebbdyret kan redde utallige menneskeliv, og enda flere fra plager som følge av sykdommen.

De legger egg og hannene har en giftig pigg på foten.
Nebbdyret er et sært pattedyr, men ikke desto mindre kan de nebbete krekene redde oss fra en av vår tids største og farligste livsstilssykdommer.
Australske forskere har funnet ut at giften fra nebbdyret kan være et slagkraftig våpen i kampen mot type 2-diabetes, også kjent som gammelmannssukkersyke.
GLP-1 er nøkkelen
Diabetespasienter lider på grunn av manglende insulin. De produserer for lite av hormonet, og de trenger større mengder enn friske mennesker.
Insulin blir produsert i bukspyttkjertelen og binder seg til sukkermolekyler, slik at de kan tas opp av cellene våre. Et annet hormon, GLP-1, sørger for at bukspyttkjertelen får beskjed om at den skal produsere insulin.
Men GLP-1 blir raskt brutt ned i kroppen, og hos diabetespasienter kan det være et problem fordi de av den grunn ikke produserer nok insulin.
Kur skal finnes i gift
Nebbdyret produserer GLP-1 og insulin i tarmsystemet på samme måte som mennesker og andre pattedyr. Men nå har det australske forskerteamet funnet ut at det spesielle dyret også produserer GLP-1 som en del av giften sin.
GLP-1 som produseres i giften, har en annen molekylstruktur enn den som blir produsert i tarmene. Som konsekvens brytes den ikke ned så fort. Derfor kan hormonet bli i tarmsystemet i lengre tid og sørge for at bukspyttkjertelen frigir mer insulin.
Neste skritt for forskerne blir å omdanne giften til medisin. På sikt håper de at det kan bli tale om en behandling mot type 2-diabetes.
Vil du vite hvilket dyr som er giftigst? Her kan du lese om verdens giftigste dyr.