De tyske, italienske og spanske legene som står bak studien tok blodprøver fra 1610 alvorlig syke pasienter med COVID-19 som fikk hjelp til å puste. Fra blodprøvene trakk de ut DNA som de finstuderte utvalgte deler av.
Legene var på utkikk etter variasjoner i DNA-koden hos pasientene som ikke fantes i en kontrollgruppe av friske personer. Det var to steder, såkalte loci, der DNAet var annerledes.
På det ene punktet sitter et gen som styrer produksjonen av et protein som avgjør blodtype. Samtidig kunne forskerne se at blodtype A økte risikoen for å få behandling med oksygenmaske eller respirator med 50 prosent – et resultat som kinesiske forskere også tidligere har lagt fram.
Studien forklarer ikke årsaken, men det kan skyldes et gen som ligger tett opp blodtypegenet og styrer immunrespons, spekulerer forskerne.
DNA-tester skal avgjøre COVID-19-behandling
Det andre stedet som skiller seg ut hos COVID-19-pasientene, er forbundet med seks ulike gener som teoretisk sett kan bidra til å forverre sykdommen. Ett gen danner for eksempel et molekyl som advarer immunforsvaret. Et annet koder for et protein som interagerer med den reseptoren som koronaviruspartikler bruker til å bryte seg inn i celler.
Forskerne i samarbeidet håper at studiene på sikt kan avsløre hvilke gener som en framtidig behandling skal rettes mot.
Samtidig skal kunnskap om COVID-19-pasienters gener bane vei for DNA-tester som i en tidlig fase kan avgjøre hvem som får behov for den mest omfattende behandlingen.