Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Genene dine gjør deg sårbar overfor COVID-19

Siden koronapandemien skjøt fart, har en gruppe genforskere holdt nøye øye med pasientenes gener. De første studiene viser at blodtypen din kan ha betydning for sykdomsforløpet.

Shutterstock

Et av pandemiens store mysterier er hvorfor noen blir ekstremt syke av koronaviruset og andre knapt merker det. Nå tyder en studie på at genene dine påvirker hvor alvorlig sykdommen blir.

Tusenvis av genforskere i det store internasjonale forskningssamarbeidet COVID-19 Host Genetics Initiative har siden februar undersøkt genetikken hos smittede. De første resultatene blir nå fagfellevurdert.

Resultatene peker ut områder i genmaterialet til de alvorlig syke COVID-19-pasientene som kan spille en viktig rolle – blant annet i et gen som bestemmer blodtype.

Blodtype A øker risiko for alvorlig sykdom

De tyske, italienske og spanske legene som står bak studien tok blodprøver fra 1610 alvorlig syke pasienter med COVID-19 som fikk hjelp til å puste. Fra blodprøvene trakk de ut DNA som de finstuderte utvalgte deler av.

Legene var på utkikk etter variasjoner i DNA-koden hos pasientene som ikke fantes i en kontrollgruppe av friske personer. Det var to steder, såkalte loci, der DNAet var annerledes.

Personer med blodtype A har høyere risiko for å bli alvorlig syke av COVID-19. Forskerne vet fortsatt ikke hvorfor.

© Shutterstock

På det ene punktet sitter et gen som styrer produksjonen av et protein som avgjør blodtype. Samtidig kunne forskerne se at blodtype A økte risikoen for å få behandling med oksygenmaske eller respirator med 50 prosent – et resultat som kinesiske forskere også tidligere har lagt fram.

Studien forklarer ikke årsaken, men det kan skyldes et gen som ligger tett opp blodtypegenet og styrer immunrespons, spekulerer forskerne.

DNA-tester skal avgjøre COVID-19-behandling

Det andre stedet som skiller seg ut hos COVID-19-pasientene, er forbundet med seks ulike gener som teoretisk sett kan bidra til å forverre sykdommen. Ett gen danner for eksempel et molekyl som advarer immunforsvaret. Et annet koder for et protein som interagerer med den reseptoren som koronaviruspartikler bruker til å bryte seg inn i celler.

Forskerne i samarbeidet håper at studiene på sikt kan avsløre hvilke gener som en framtidig behandling skal rettes mot.

Samtidig skal kunnskap om COVID-19-pasienters gener bane vei for DNA-tester som i en tidlig fase kan avgjøre hvem som får behov for den mest omfattende behandlingen.

Les også:

Sykdommer

Den sørafrikanske mutasjonen: Her er forskernes største frykt

6 minutter
Senskader – Skanning av lunger med covid-19
Sykdommer

Senskader etter korona – det vet vi så langt

7 minutter
Gule coronaviruspartikler bryder ud af en menneskecelle
Sykdommer

5 ting du må vite om den engelske koronavarianten

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul