Shutterstock

Genene dine gjør deg sårbar overfor COVID-19

Siden koronapandemien skjøt fart, har en gruppe genforskere holdt nøye øye med pasientenes gener. De første studiene viser at blodtypen din kan ha betydning for sykdomsforløpet.

Et av pandemiens store mysterier er hvorfor noen blir ekstremt syke av koronaviruset og andre knapt merker det. Nå tyder en studie på at genene dine påvirker hvor alvorlig sykdommen blir.

Tusenvis av genforskere i det store internasjonale forskningssamarbeidet COVID-19 Host Genetics Initiative har siden februar undersøkt genetikken hos smittede. De første resultatene blir nå fagfellevurdert.

Resultatene peker ut områder i genmaterialet til de alvorlig syke COVID-19-pasientene som kan spille en viktig rolle – blant annet i et gen som bestemmer blodtype.

Blodtype A øker risiko for alvorlig sykdom

De tyske, italienske og spanske legene som står bak studien tok blodprøver fra 1610 alvorlig syke pasienter med COVID-19 som fikk hjelp til å puste. Fra blodprøvene trakk de ut DNA som de finstuderte utvalgte deler av.

Legene var på utkikk etter variasjoner i DNA-koden hos pasientene som ikke fantes i en kontrollgruppe av friske personer. Det var to steder, såkalte loci, der DNAet var annerledes.

Personer med blodtype A har høyere risiko for å bli alvorlig syke av COVID-19. Forskerne vet fortsatt ikke hvorfor.

© Shutterstock

På det ene punktet sitter et gen som styrer produksjonen av et protein som avgjør blodtype. Samtidig kunne forskerne se at blodtype A økte risikoen for å få behandling med oksygenmaske eller respirator med 50 prosent – et resultat som kinesiske forskere også tidligere har lagt fram.

Studien forklarer ikke årsaken, men det kan skyldes et gen som ligger tett opp blodtypegenet og styrer immunrespons, spekulerer forskerne.

DNA-tester skal avgjøre COVID-19-behandling

Det andre stedet som skiller seg ut hos COVID-19-pasientene, er forbundet med seks ulike gener som teoretisk sett kan bidra til å forverre sykdommen. Ett gen danner for eksempel et molekyl som advarer immunforsvaret. Et annet koder for et protein som interagerer med den reseptoren som koronaviruspartikler bruker til å bryte seg inn i celler.

Forskerne i samarbeidet håper at studiene på sikt kan avsløre hvilke gener som en framtidig behandling skal rettes mot.

Samtidig skal kunnskap om COVID-19-pasienters gener bane vei for DNA-tester som i en tidlig fase kan avgjøre hvem som får behov for den mest omfattende behandlingen.