Se sollyset skinne om natten

STJERNEGUIDE: Et enormt belte av støv får i mars måned sola til å lyse opp himmelen – etter solnedgang.

ESO

Om nattesol

Fenomenet kalles for zodiakallys og skyldes at bitte små støvpartikler reflekterer lyset fra sola slik at det i nattetimene kastes tilbake mot jorda og viser seg som en kjegleformet lyssøyle i horisonten.

For øyeblikket går solen tidlig ned om kvelden, men faktisk kan du nyte sollyset et par timer etter solnedgang. Det falske skumringslyset opptrer i et diffust lysende bånd som går fra den vestlige horisonten og et godt stykke opp på himmelen. Det er bare mulig å se det når himmelen er mørk og skyfri.

Sollys passerer jorda og treffer støvpartikler som reflekterer lyset mot oss. De gule pilene angir sollyset.

Romstøv gir himmelen glød

Zodiakallys er sollys som reflekteres av en tynn sky av støvpartikler i solsystemets plan. Siden solsystemet er nesten flatt, kan vi se refleksjonen som et smalt, lysende bånd på nattehimmelen. Båndet lyser kraftigst i retning av sola, altså mot øst før soloppgang og mot vest etter solnedgang.

  • Refleksjon om morgenen

  • Refleksjon om kvelden

Fenomenet kalles zodiakallyset, siden det følger zodiaken, altså dyrekretsen. Zodiaken følger ekliptikken, som er det sporet der planet av solsystemet skjærer nattehimmelen. Akkurat nå strekker zodiakallyset seg fra Væren ved horisonten, over Tyren i midten til Tvillingene høyt oppe på himmelen.

Ses best om våren

Egentlig oppstår fenomenet både før soloppgang og etter solnedgang, men om vinteren er det størst sjanse for å se det om morgenen, da vinkelen mellom ekliptikken og horisonten er stor.

Om våren er det helt omvendt, ettersom ekliptikken da står loddrett på horisonten om kvelden, og derfor oppleves fenomenet best mot vest, i timene etter at mørket har falt på.

Om sommeren er vinkelen mellom ekliptikken og horisonten liten både morgen og kveld, og dessuten er himmelen så lys at zodiakallyset ikke er å se.

Guide til zodiakallys

I timene etter at sola har gått ned, kan du se en svak og diffus pyramideformet glød reise seg over den vestlige horisonten.

SLIK GJØR DU

  • SYNLIGHET?

    Du må observere fenomenet fra et mørkt sted. Best er et vestvendt kystområde der det ikke er lysforurensning fra kunstige lyskilder som kan drukne det kosmiske lyset. Det vil også være en fordel å stå på et høydedrag, der utsikten til den vestlige horisonten er fri.

    Zodiakallyset er synlig om lag 10 grader over horisonten i vest.

  • FOTOMULIGHET?

    Hvis du vil fotografere zodiakallyset, bør du bruke et vidvinkelobjektiv med kort brennvidde – for eksempel et 14-mm -objektiv – for å få et stort bildefelt. Du bør også bruke et stativ, slik at du kan eksponere i 10–30 sek. uten bevegelser i kameraet.

Les også:

Solen

Forstå solstormer på 2 minutter

2 minutter
Dobbeltstjerne
Solen

Solens tvilling drepte dinosaurene

1 minutt
Mars
Mars

Rødoransje Mars lyser opp på kveldshimmelen

1 minutt

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!