Shutterstock
Aktiv ferie på Mallorca forlenger livet

Et par ukers ferie kan forlenge livet ditt

Et par uker vekke fra jobben kan redde livet ditt. Det er konklusjonen i flere studier som gjennom flere tiår har gransket sammenhengen mellom hjerte-karsykdommer og ferie.

Trening, variert kosthold og ingen røyking reduserer risikoen for hjerte-karsykdommer.

Men en sunn livsstil kan ikke veie opp for risikoen ved å arbeide for hardt og hoppe over ferien.

Etter 40 års studier kan forskere konkludere med at regelmessige ferier er en betydelig del av hemmeligheten bak et langt liv.

Ferie er viktig tross sunn livsstil

Hvordan ferier påvirker helsen generelt, er vanskelig å undersøke. En av de grundigste studiene på området kom ut i 2018, etter at man hadde fulgt 1222 middelaldrende forretningsmenn i Helsinki fra 1974 til 2014.

Alle forsøkspersonene ble sjekket med tanke på faktorer som gir høyere risiko for hjerte-karsykdommer og dermed høyere risiko for tidlig død: røyking, økt blodtrykk, høyt kolesterol, høyt innhold av fett i blodet, prediabetes og overvekt.

Forretningsmennene ble delt i en kontrollgruppe som ikke skulle foreta seg noe, og en testgruppe som over fem år skulle trene mer, røyke mindre, spise sunnere og få medisinsk behandling for risikofaktorene.

Da forskerne i 2014 undersøkte antallet dødsfall blant forsøkspersonene, var dødsraten overraskende lik mellom de to gruppene. Men forskerne kunne fram til 2004 se en markant overdødelighet blant de personene i testgruppen som bare hadde hatt tre uker ferie i året eller mindre.

De hadde 37 prosent høyere risiko for å dø enn de personene i samme gruppe som hadde mer enn tre uker ferie.

Studien viser at sunne levevaner ikke er nok for å unngå en tidlig død.

Lege holder hjerte
© Shutterstock

Slik gir du hjertet den beste ferien

Hold hjertet aktivt

Hvis du bare ligger i en strandstol i ukevis, vil ferien ha negative konsekvenser. Hvilepulsen vil for eksempel stige.
Forskere anbefaler i stedet at du driver moderat trening i ferien, for eksempel sykling eller fotturer.

Unngå varmen

I sommervarmen må hjertet slå ekstra raskt og blodårene utvide seg for å få nok blod til huden for å kjøle ned kroppen. Det kan være hardt arbeid for hjertet over tid å holde kroppstemperaturen nede. Søk derfor regelmessig inn i skyggen i løpet av ferien.

Trekk pusten

En ferie kan også være stressende og bidra til å øke blodtrykket. En enkel øvelse der du puster inn seks ganger på 30 sekunder, har vist seg å være effektiv for å senke blodtrykket midlertidig.

Ferie og helse henger sammen

Mange studier viser at regelmessig ferie hjelper hjertet og forlenger livet:

  • En studie av 12 000 menn viste at årlig ferie senker risikoen for å dø av hjerte-karsykdommer med 32 prosent.
  • Verdens lengstvarende studie av hjerte-karsykdommer viser også at menn som ikke tar ferie, har 30 prosent økt risiko for hjerteinfarkt. Kvinner som bare har ferie hvert sjette år eller sjeldnere, har åtte ganger så høy risiko for hjerte-karsykdommer som kvinner som har ferie minst to ganger i året

Forklaringen på den gunstige effekten er vanskeligere å peke ut helt nøyaktig, men en studie av 60 personer viste at de som hadde ferie oftere, hadde færre såkalte metabolske syndromer.

Det er en samlebetegnelse for risikofaktorer som overvekt og fett i blodet.

Hver ferie reduserte ifølge studien risikoen for metabolsk syndrom med 24 prosent.