Vaksine mot ebola på vei
Ny forskning viser at ebolavirus binder seg til et spesielt protein på offerets celler. Nå vil forskere fjerne proteinet og dermed skape en 100 % effektiv – men ikke helt ufarlig – vaksine mot ebola.

En ny vaksine mot ebola kan være på vei. Forskere har nemlig oppdaget at ebolaviruset binder seg til et spesielt protein, kalt NPC1, for å infisere offeret. Men hvis proteinet kan settes ut av spill, kan det beskytte mot viruset.
Mus beskyttet mot ebola
NPC1-genene produserer proteinene som ebola kobler seg på. Og forsøk har vist at genmanipulerte mus som manglet begge NPC1-genene, var fullstendig immune overfor ebolainfeksjon.
Mus som bare hadde ett aktivt NPC1-gen, og derfor bare produserte halvparten så mye protein, var også godt beskyttet mot infeksjon.
Ikke uten risiko
Men det er ikke uten risiko å skille seg av med kroppens NPC1-proteiner. De sørger nemlig for å transportere kolesterol rundt i kroppen.
Mennesker som fødes uten evnen til å produsere NPC1 naturlig, lider av en alvorlig nevrogenerativ sykdom kalt Niemann-Pick, hvor kroppens celler fylles opp med kolesterol.
Likevel mener forskerne at kroppen ikke tar skade om NPC1 mangler i en kort periode. En potensiell vaksine bør derfor bare sette proteinet ut av spill mens personen tar medisinen – og dermed kun beskytte mot ebola så lenge personen er i behandling.
<em
Kilde: American Society for Microbiology</em
Les om ebolautbruddet her
Før ebolautbruddet fantes det ingen kur mot det farlige viruset, men det endret seg sommeren 2014 da legemidlet ZMapp så dagens lys. Les den dramatiske historien om ebolautbruddet og legen Kent Brantlys kamp for overlevelse: