Ebola-overlevende kan smitte sexpartnere

Nå beordrer forskere ebola-overlevende til å bruke kondom: Det dødelige viruset finnes nemlig i sæd lenge etter at pasienten er blitt frisk.

nb_u19 Ebola

Ebola-overlevende forfølges kanskje fortsatt av plageånden. En ny undersøkelse viser at ebolavirus finnes i sæden hos overlevende menn og potensielt kan smitte sexpartnere.

Inntil forskerne vet mer om smittefaren, bør ebola-overlevende derfor beskytte seg med kondom, lyder meldingen fra de amerikanske helsemyndighetene Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Kvinne smittet med ebola etter sex

Advarselen kommer etter at en kvinne fra Liberia høyst sannsynlig ble smittet med ebola gjennom sex med en mann som overlevde sykdommen.

Kvinnen hadde ikke hatt kontakt med ebolasmittede, men cirka en uke før hun fikk symptomer hadde hun hatt ubeskyttet sex med den tidligere ebolasyke mannen.

Et fargelagt elektronmikrografisk bilde viser hvordan ebolaviruset ser ut. Foto: Frederick Murphy.

Sæd inneholdt ebolagener

Mannen ble erklært frisk i oktober 2014, men en sædprøve fra slutten av mars 2015 viste at sæden inneholdt genetisk materiale fra ebola.

Forskerne undersøkte en del av den genetiske sekvensen og så at sekvensen samsvarte med ebolaviruset som kvinnen var blitt smittet med.

Viruset hadde altså overlevd i minst fem måneder etter at mannen var erklært frisk.

Lege satset – og overlevde ebola

Til nå har ebola kostet ca. 11 000 mennesker livet, og viruset herjer fortsatt. Inntil for kort tid siden fantes det ingen kur mot ebola. Men det endret seg sommeren 2014 da legemiddelet ZMapp så dagens lys. Les den dramatiske historien om utbruddet og legen Kent Brantlys kamp for overlevelse:

Kilde: CDC