Ebola in Africa

Ebola ligger på lur i tidligere smittede

Ebola dreper tre i Kongo. Eksperter mener smitten skyldes rester etter det store utbruddet i 2018–2020.

Det dødelige ebolaviruset truer igjen befolkningen i Kongo.

Siden begynnelsen av oktober har fem personer blitt smittet med det fryktede viruset, og tre av dem er døde.

Eksperter mener at den nye smitten skyldes rester av infeksjoner som har overlevd i sæden hos tidligere infiserte menn fra det store utbruddet i 2018–20.

Ebola ligger på lur i sæd

Ebola har herjet særlig i Vest-Afrika i flere omganger.

I 2014 ble nesten 29 000 smittet av viruset, og mer enn 11 000 mennesker mistet livet. I 2018–20 slo viruset for alvor til igjen og drepte nesten 2300, mens omkring 1000 andre ble smittet.

Siden det dødelige utbruddet i 2014 har forskere holdt et våkent øye med ebolaviruset.

Den er nemlig ekstremt vanskelig å kvitte seg helt med, og med jevne mellomrom dukker det opp igjen og rammer med smitte og død.

Illustration af tråd af ebolavirus

Ebola er et såkalt filovirus. Den farlige familien av virus har navn etter den trådlignende formen (filum er latin for ’tråd’). Inne i det avlange fettlaget ligger en tråd av RNA som instruerer vertscellen til å kopiere viruset. Når viruset har trengt inn i nok celler, lammer det immunforsvaret og dreper pasienten hvis ikke sykdommen behandles.

© Shutterstock

Forskernes teori har lenge vært at viruset hopper fra døde dyr – særlig flaggermus, akkurat som koronaviruset – til mennesker, og at det dermed oppstår nye smittekjeder.

Men en DNA-undersøkelse av virus fra tolv ulike ebolapasienter viser at viruset ser ut til å ligge i en slumretilstand i DNA-et hos tidligere smittede. Forskerne peker spesifikt på sæden hos mannlige smittede som et sted der viruset kan ligge og vente på en ny vert å infisere.

Virus dreper med indre blødninger

Ebola eller ebolavirussykdom (EVD) er navnet på blødningsfeberen som ebolaviruset gir.

Det tar vanligvis omkring ti dager fra viruset trenger inn i kroppen til symptomene begynner å vise seg.

Blødningsfeberen viser seg først som en influensalignende infeksjon med feber, muskelsmerter, hodepine, magesmerter og vondt i halsen.

Mer alvorlig er det imidlertid at sykdommen også kan gi blødninger i de indre organene og store væsketap som kan være dødelige.

Vaksiner forhindrer ny katastrofe

Ebolautbruddene i Vest-Afrika har hatt høye dødstall – mellom 60 og 90 prosent.

Det skyldes mangel på gode behandlingsmuligheter i nærområdene, og at det fram til 2019 ikke fantes noen godkjent vaksine mot viruset.

Nå er det heldigvis to vaksiner på markedet som helsemyndighetene raskt gir til kontaktene til dem som er smittet. Det gjør det mulig å stoppe smittekjedene før en katastrofe som utbruddene i 2014 og 2018–2020.