Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dette er forskjellene på influensa, forkjølelse og COVID-19

Et host, et nys og en høy temperatur vekker i disse dager straks mistanke om koronavirus. Men med presis kunnskap om symptomer og forløp kan du selv vurdere om kroppen faktisk er under angrep fra det fryktede viruset.

Både influensa, forkjølelse og COVID-19 er virusbårene luftveissykdommer som har en lang rekke sykdomstegn til felles. Den avgjørende forskjellen er at det blir stadig flere døde og syke av COVID-19.

I den situasjonen er det viktig at du selv kan avkode signalene som skiller virussykdommene fra hverandre.

Symptomer

Under det første, milde stadiet til COVID-19 har du ifølge Verdens helseorganisasjon tørr hoste og påvirket allmenntilstand. Det vil si at kroppen din oppfører seg annerledes enn normalt, for eksempel med lett feber og kanskje tretthet. En sentral indikator er den tørre, varige hosten.

Hvis du hoster uten andre symptomer, er det antakelig ikke på grunn av koronavirus.

Hvis du bare har rennende nese, er det antakelig en forkjølelse.

Influensa omfatter typisk flere symptomer, som i kombinasjon setter deg raskt ut av spill.

Koronasymptomer kommer ofte i denne rekkefølgen

Forskere fra University of Southern California I USA har analysert 57.024 journaler fra koronapasienter for å lære mer om sykdommens symptomer.

Det viser seg at COVID-19 ofte begynner med feber og deretter hoste og muskelsmerter. Senere kommer symptomer som kvalme og oppkast og til slutt diaré. Svært få pasienter opplevde at mageplagene var første symptomer.

Forskerne håper at studien sin kan hjelpe med å differensiere mellom COVID-19 og andre sykdommer når sesongen for influensa og forkjølelse begynner til høsten.

Har du koronavirus? Sammenlign symptomene her:

Utviklingsperiode

En annen måte å peke ut koronavirussmitte på, er på å vurdere perioden fra smitten inntreffer til symptomene viser seg – den såkalte inkubasjonsperioden.

Influensa utvikler seg raskt over 1–4 dager, mens COVID-19 bygger seg opp mer langsomt. Medianen – den midterste målingen – for når smittede begynner å merke symptomer, er ifølge en studie 5,1 dager.

En forkjølelse viser seg innen 1–3 dager.

Varselstegn

Immunsystemets reaksjon på millioner av viruspartikler i lungene kan over flere dager utvikle seg til lungebetennelse.

Vær oppmerksom på at pusten blir mye raskere, fra omkring 12–16 til 20–30 innpust i minuttet. Det skjer som regel ikke ved forkjølelse og influensa.

Får du for eksempel pustevansker, trykk over brystet eller blå lepper, bør du ifølge den amerikanske helseinstansen CDC straks kontakte din lege.

Hold deg hjemme uansett symptomer

En ny, ikke-fagfellevurdert studie hevder at evnen til å smitte er høyest i starten – også før symptomene viser seg. Jo før du fatter mistanke om sykdom og isolerer deg, jo færre smitter du.

Hvis du er i tvil om du har COVID-19, influensa eller bare er forkjølet, anbefaler helsemyndighetene at du blir hjemme uansett. Ring til legen hvis symptomene blir verre.

Les også:

Legemidler

Svindel ga vaksiner et dårlig rykte

20 minutter
coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

88 minutter
Røde kors-medarbeidere transporterer ofre for spanskesyken
Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul