Den biologiske forklaringen på vampyrisme

Personer som lider av hudsykdommen porfyri, får noen av de samme symptomene som de mytiske vampyrene når de utsettes for sollys. Nå har forskere funnet forklaringen på sykdommen, noe som gir håp om en effektiv behandling.

Personer som lider av hudsykdommen porfyri, kan få sår og blemmer på huden hvis de utsettes for sollys.

© Shutterstock

Myter om vampyrer kan spores helt tilbake til det gamle Hellas og Mesopotamia, og nå nylig har fortellingene Twilight, True Blood og Vampire Diaries oppnådd enorm popularitet, særlig blant et yngre kvinnelige publikum.

Tross fascinasjonen er de fleste enige om at det er der vampyrer hører hjemme – i filmer og bøker. Men som mange fantastiske historier er det ofte et lite spor av sannhet i dem.

En mystisk hudlidelse

En av de tingene som kobler vampyrene til virkeligheten, er hudsykdommen porfyri.

Personer som lider av denne sykdommen er ekstremt følsomme for sol.

De opplever svie, kløe og brennende fornemmelser på huden etter å ha vært utsatt for sollys og kan få blemmer og sår.

Som regel må de unngå sollyset helt, og holde seg inne fram til solnedgang, akkurat som vampyrer.

Mangelen på sol gjør dem bleke, og hvis huden blir utsatt for sol flere ganger, kan det resultere i arrdannelse.

Gjennombrudd i forskning

Symptomene oppstår fordi det er store mengder porfyriner i huden til pasientene. Porfyrinene stammer fra leveren, men akkumuleres i huden, og de påvirkes av solstråler.

I en ny studie har forskere funnet den genetiske mutasjonen som fører til porfyri-sykdommen erytropoietisk protoporfyri (EPP), som er en av de vanligste.

Den nye oppdagelsen gir bedre muligheter til å finne en behandling for den invaliderende lidelsen, som det i dag ikke er noe å gjøre med.