Soppkur
Soppkur

I fremtiden kan stoffer fra bakterier i yoghurt kurere en irriterende, kløende soppeinfeksjon. 

© Thomas Arnoldi

Den beste soppkuren står i kjøleskapet

Kuren for en soppinfeksjon finnes kanskje allerede i kjøleskapet ditt. Forskere har oppdaget at vanlig bakegjær og melkesyrebakterier i yoghurt skiller ut stoffer som motvirker soppens angrep på kroppen.

8. mars 2018 av Gorm Palmgren

Kroppen din er full av sopp.

Celler av slekten Candida lever i munnhulen hos om lag halvparten av alle mennesker, hver femte kvinne har sopp i skjeden, og de bor på huden og i tarmene hos de aller fleste.

Normalt skaper de ikke problemer. De ligger på huden og slimhinnen, der de lever av å spise sukkerholdige avfallsstoffer i fredelig samspill med andre mikroorganismer.

En liten endring i miljøet kan imidlertid plutselig forvandle dem til en aggressiv invasjonshær som går til angrep på kroppen og starter en infeksjon.

Men nå har forskere oppdaget en ny soppkur som har ligget rett foran nesa vår i alle år. I kjøleskapet. 

Stoffer går til motangrep 

Forsøk fra 2017 viser at melkesyrebakterier fra yoghurt og celler fra gjær skiller ut stoffer som forhindrer soppinvasjonen. 

Resultatene er så nye at forskerne fortsatt ikke har satt navn på stoffene. Men de vet hvordan soppens angrepsstrategi forpurres.

Soppen invaderer ved å utvikle et anker som setter seg fast seg i vevet. Herfra kan soppen utvikle seg på to måter: 

  1. Den kan vokse i lengden til hyfer, som er lange celletråder som vokser ned i vevet. 

  2. Soppene kan klistre seg sammen til biofilm – en membran som forsegler vevet.

Stoffene blokkerer noen av soppenes gener, slik at cellene ikke kan utvikle de våpnene de vanligvis bruker til å gå til angrep med.

Selv om forsøkene viser at for eksempel gjær i seg selv kan bekjempe sopp, er det nok mer bekvemt å vente til forskerne bruker den nye kunnskapen til å utvikle effektive legemidler. Du kan lese hvordan de vil gjøre det, og når de kan være klare med en effektiv behandling, i Illustrert Vitenskap nr. 7.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: