Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Delta-variant

Deltavarianten øker risikoen for alvorlig koronaforløp

En ny koronavariant ruller inn over Norge. Den er mer smittsom. Den er mer motstandsdyktig overfor vaksiner. Og den fordobler risikoen for innleggelse.

Shutterstock

Deltavarianten blir dominerende

Smitte med en ny koronavariant som kalles deltavarianten eller den indiske varianten, er på frammarsj.

Foreløpig er delta-varianten observert i 111 land, blant annet i Storbritannia og USA, som nå opplever stigende smitte pga. delta-varianten.

Også i Norge er varianten i vekst.

I den siste oversikten fra FIH var det sporet opp 250 tilfeller av deltavarianten. Det er en stigning fra 50 fram til uke 21.

Eksperter er heller ikke i tvil om at deltavarianten blir dominerende – og det vekker bekymring.

Ifølge foreløpige vurderinger er deltavarianten nemlig 50–64 prosent mer smittsom enn den britiske varianten, også kalt alfavarianten. Og den britiske varianten er allerede 50 prosent mer smittsom enn den varianten som rammet oss i mars 2020.

I tillegg viser studier at deltavarianten har andre foruroligende egenskaper.

Person på indlagt med coronavirus
© Shutterstock

Fakta om deltavarianten

 • Navn: Deltavarianten, den indiske varianten eller B. 1.617.2.
 • Opprinnelse: Varianten kommer fra India, og den begynte å spre seg i begynnelsen av mars 2021.
 • Utbredelse: 80 land til nå
 • Smittsomhet: 50–64 prosent mer smittsom enn den britiske varianten.
 • Andre kjennetegn: Varianten er mer motstandsdyktig overfor vaksiner og har et annet symptombilde enn tidligere varianter.

Deltavarianten kan gi et mer alvorlig koronaforløp

En studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet peker også på at deltavarianten øker risikoen for at den smittede må legges inn.

I Skottland, der deltavarianten er dominerende, har forskere analysert data fra 5,4 millioner mennesker, og resultatene viser at den nye varianten fordobler risikoen for å bli innlagt.

Rapporter fra sykehus rundt om i verden peker i samme retning.

I den kinesiske storbyen Guangzhou, der deltavarianten også sprer seg, melder leger om at opp mot tolv prosent av de smittede blir alvorlig syke innen tre-fire dager. Tidligere lå tallet på to–tre prosent.

Legene forteller også at mengden virus i kroppen vokser raskere enn ved smitte med andre varianter. Den minker også langsommere.

Det gjennomføres for tiden flere studier for å avdekke deltavariantens sykdomsbilde.

Deltavarianten gir andre symptomer

Britiske pasienter rapporterer også om andre symptomer ved smitte med deltavarianten.

De vanligste symptomene ved koronavirus har lenge vært

 • feber
 • tørrhoste
 • tretthet
 • nedsatt smaks- og luktesans

De vanligste symptomene ved den nye deltavarianten ser ut til å være

 • feber
 • sykdomsfølelse
 • muskelømhet
 • rennende nese
 • hodepine
 • vondt i halsen

Det er særlig rennende nese som er overraskende, siden det ikke tidligere har vært forbundet med covid-19.

Symptomene på deltavarianten betyr også at den kan forveksles med en alvorlig forkjølelse blant dem som får et mildere forløp.

Leger oppfordrer derfor til at man tester seg hvis man opplever forkjølelsessymptomer.

Slik muterer koronavirus

Et genetisk skred er kjennetegnet av små naturlige mutasjoner i viruset som over tid utvikler seg til en ny variant som forvirrer immunforsvaret. Det genetiske skredet er for eksempel årsaken til at mange mennesker opplever å få influensa flere ganger på en sesong.

Deltavariant er mer motstandsdyktig mot vaksiner

Deltavariantens inntog i Storbritannia har betydd at landet har utsatt gjenåpningsplanene, og det skyldtes til dels at varianten ser ut til å kunne smitte de personene som bare har fått den første vaksinedosen.

Her er de foreløpige studiene av vaksinenes effekt mot deltavarianten.

Pfizer/BioNTech-vaksinen og deltavarianten

Ifølge en engelsk studie fra mai gir Pfizer/BioNTech-vaksinen 33 prosent beskyttelse mot deltavarianten tre uker etter første stikk. Det tallet var 50 prosent ved smitte med den britiske varianten.

To uker etter andre stikk gir Pfizer/BioNTech-vaksinen imidlertid markant økt beskyttelse mot deltavarianten. Det viser en fortsatt ikke fagfellevurdert analyse.

Nye tall fra Israel, der store deler av befolkningen er vaksinert med Pfizer/BioNTech-vaksinen, tyder også på at vaksinen har nedsatt effekt mot varianten. Her er effektiviteten etter to stikk anslått til å være 64 prosent.

Det betyr at vaksinen ikke stanser sykdommen, men alt tyder på at den fortsatt gir beskyttelse mot alvorlig sykdom, innleggelse og død.

De israelske tallene kommer med de forbeholdene at data bare er samlet inn over en kort periode, og at resultatene er ikke lagt fram slik at andre helsemyndigheter kan se dem.

En mindre kanadisk studie som fortsatt ikke er fagfellevurdert, tegner et litt mer positivt bilde av Pfizer/BioNTech-vaksinens beskyttelse mot deltavarianten. Her viser resultatene at beskyttelsen etter ett stikk er 57 prosent og 87 prosent etter to.

Moderna-vaksinen og deltavarianten

Ifølge den farmasøytiske bedriften Moderna beskytter vaksinen deres også mot deltavarianten. Den konklusjonen kommer etter at Moderna har undersøkt blodet fra vaksinerte personer og bare observert et «lett fall i nøytraliserende egenskaper».

Modernas studie venter på å bli fagfellebedømt.

AstraZeneca-vaksinen og deltavarianten

Den engelske studien som viste at Pfizer/BioNTech-vaksinen hadde nedsatt beskyttelse ved både første og andre stikk, og det gjelder også AstraZeneca-vaksinen som mange engelskmenn har fått.

Her viste resultatene at AstraZeneca-vaksinen – som Pfizer/BioNTech-vaksinen – gir en beskyttelse på 33 prosent mot deltavarianten tre uker etter første stikk. To uker etter andre stikk var beskyttelsen økt, men ikke i samme grad som ved Pfizer/BioNTech-vaksinen.

Johnson & Johnson-vaksinen og deltavarianten

Akkurat som Moderna har Johnson & Johnson testet sin vaksines effektivitet overfor deltavarianten, og ifølge resultater som fortsatt ikke er fagfellevurdert, gir vaksinen en god beskyttelse.

De skriver faktisk at de ser et immunsvar som er bedre enn det de har observert ved den sørafrikanske varianten.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul