Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dag for dag: Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

Koronavirus sprer seg som en steppebrann utenfor kroppen, men hvis partiklene først når lungene, varer sykdomsutviklingen dager – og noen ganger uker. Forskere har kartlagt symptomene dag for dag.

Shutterstock

Vel fire av fem merker bare milde symptomer. Det er de siste 20 prosentene av de koronasmittede som er årsaken til at halvparten av klodens befolkning nå er underlagt strenge regler.

Ifølge tall fra Kina blir sykdommen alvorlig for 13,8 prosent av de smittede, ofte med lungebetennelse og pusteproblemer, mens 4,7 prosent blir kritisk rammet og står i fare for å bli rammet av organsvikt.

© Shutterstock

Utviklingen for COVID-19-pasienter dag for dag

I motsetning til for eksempel en influensa utvikler symptomene seg gradvis hos koronasmittede. I en ny studie har forskere kartlagt det gjennomsnittlige sykdomsforløpet dag for dag.

 • Dag 1

  Ifølge Verdens helseorganisasjon får 87,9 prosent av de smittede feber. 67,7 prosent opplever en tørr hoste og 38,1 prosent utmattethet. En lang rekke andre symptomer kan gjøre seg gjeldende. Feberen er et resultat av at kroppen frigir signalproteiner som kalles cytokiner, som hjelper immunforsvaret i kampen mot virus i kroppen.

 • Dag 5

  For mesteparten av pasientene stanser symptomutviklingen før det har gått fem dager. Men hvis viruspartiklene fortsatt hoper seg opp i lungene, begynner pasienter som er alvorlig rammet – særlig de som har andre helseproblemer – å få pusteproblemer. Disse er kjennetegnet ved at pasientene føler de ikke kan trekke pusten.

 • Dag 7

  Cytokinene tilkaller hvite blodlegemer, som angriper celler som viruspartiklene har infisert. Men angrepet danner arrvev i lungenes forgreninger, noe som gjør det vanskeligere å transportere oksygen til blodet. Etter sju dager blir pasienter med alvorlige symptomer innlagt.

 • Dag 8

  Viruspartiklene danner også betennelse, slik at væske hoper seg opp i lungene, noe som hindrer oksygentransporten ytterligere. Etter om lag åtte dager inntreffer de første tegnene på akutt lungesvikt, som kan være dødelig.

 • Dag 10

  Hvis pasientenes tilstand forverres etter tegn på organsvikt, som regel etter om lag 10 dager, blir de innlagt på en intensivavdeling. Symptomene i denne fasen omfatter også magesmerter og tap av appetitt.

 • Dag 17

  Det går typisk 17–18 dager fra de første symptomene til pasientene dør av sykdommen.

 • Dag 22

  Middeltallet for, hvor lang tid det går, fra innlagte pasienter blir syke, til de igjen er skrevet ut, er 22,5, men det varierer kraftig. Én rapport setter middeltallet til 27.

Studien av det typiske sykdomsforløpet er basert på 138 journaler fra Zhongnan-sykehuset i Wuhan, som har fulgt pasienter fra de opplevde de første symptomene. I gjennomsnitt har pasientene blitt smittet fem dager før.

I den såkalte inkubasjonsperioden er pasientene allerede smittefarlige, og nettopp derfor innfører landene retningslinjer om å holde avstand og bli hjemme.

Les også:

Sykdommer

Hva er verst: pest eller kolera?

2 minutter
Sykdommer

Virus skal kurere diabetes

12 minutter
Sykdommer

3 våpen ruster oss mot koronavirusets neste bølge

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul