Shutterstock
Røntgen koronavirus lunger – Dag for dag: Slik overtar koronavirus kroppen innefra

Dag for dag: Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

Koronavirus sprer seg som en steppebrann utenfor kroppen, men hvis partiklene først havner i lungene, varer sykdomsutviklingen i dager – og noen ganger uker. Forskere har kartlagt symptomene dag for dag.

Vel fire av fem som er smittet med koronavirus, merker bare milde symptomer.

Det er de siste 20 prosentene av de koronasmittede som er årsaken til at halvparten av klodens befolkning nå er underlagt strenge restriksjoner.

Ifølge tall fra Kina utvikler et forløp med koronavirus seg alvorlig for 13,8 prosent av de smittede, med for eksempel lungebetennelse og åndenød, mens 4,7 prosent blir kritisk rammet og er i fare for organsvikt og død.

Forløp for koronapasienter dag for dag

I motsetning til for eksempel en influensa utvikler symptomene seg gradvis hos koronasmittede. I en ny studie har forskere skjemalagt det gjennomsnittlige sykdomsforløpet med koronavirus dag for dag.

Dag 1 med koronavirus

Ifølge World Health Organization får 87,9 prosent av de smittede feber. 67,7 prosent opplever en tørr hoste og 38,1 prosent tretthet.

En lang rekke andre symptomer kan gjøre seg gjeldende. Feberen er et resultat av at kroppen frigir signalproteiner som kalles cytokiner, som hjelper immunforsvaret i kampen mot koronavirus i kroppen.

Dag 5 med koronavirus

For mesteparten av pasientene stanser symptomutviklingen før det er gått fem dager.

Men hvis koronavirus fortsatt hoper seg opp i lungene, begynner de alvorlig rammede pasienter – særlig de med forutgående helseproblemer – å få pusteproblemer.

Disse er kjennetegnet ved at pasientene føler de ikke kan trekke pusten skikkelig.

Dag 7 med koronavirus

Cytokinene kaller hele tiden til seg hvite blodlegemer, som angriper celler som koronavirus har infisert. Men angrepet danner arrvev i lungenes forgreninger og gjør det vanskeligere å frakte oksygen til blodet.

Etter sju dager blir pasienter med alvorlige symptomer innlagt.

Dag 8 med koronavirus

Koronavirus danner også betennelse, slik at væske bygger seg opp i lungene og ytterligere blokkerer for oksygen til blodet. Etter typisk åtte dager med koronavirus inntreffer de første tegnene på akutt lungesvikt, som kan være dødelig.

Dag 10 med koronavirus

Hvis pasientenes tilstand forverres etter tegn på organsvikt, blir de etter typisk 10 dager innlagt på en intensivavdeling. Symptomene i denne fasen omfatter også magesmerter og tap av appetitt.

Dag 17 med koronavirus

Det går typisk 17–18 dager fra kritisk rammede koronapasienter merker de første symptomene til de dør av sykdommen.

Dag 22 etter koronavirus

Middeltallet for hvor lang tid det går fra innlagte pasienter blir syke til de igjen er skrevet ut, var i vår 22,5. I dag er koronapasienter imidlertid mange steder innlagt i kortere tid, noe som kan skyldes bedre behandling og forståelse av koronavirus.

Studien av det typiske sykdomsforløpet er basert på 138 journaler fra Zhongnan-sykehuset i Wuhan, som har fulgt pasienter fra de opplevde de første symptomene.

I gjennomsnitt har pasientene blitt smittet fem dager før.

I den såkalte inkubasjonsperioden er pasientene allerede smittefarlige, og nettopp derfor innfører landene retningslinjer om å holde avstand og bli hjemme.