Hver dag beskytter immunforsvaret deg mot angrep fra virus, bakterier og andre mikroorganismer. Det er et velsmurt maskineri, og soldatene er de hvite blodlegemene.
Men hos om lag fem prosent av verdens befolkning går soldatene til angrep på feil fiende: kroppens egne friske celler. Da har man å gjøre med en såkalt autoimmun sykdom.
Nå viser en stor studie at høye daglige doser av D-vitamin kan holde autoimmune sykdommer i sjakk. I hvert fall hos mennesker over 50 år.

Kroppen angriper sitt eget vev
Det finnes 80 ulike autoimmune sykdommer, altså tilstander der kroppens immunsystem angriper friskt vev. Angrepene kan blant annet ramme skjoldbruskkjertelen, leddene og huden.
Psoriasis er en sykdom der de hvite blodlegemene frigjør stoffer som får celler i overhuden til å vokse lynraskt og skape røde flekker.
Andre autoimmune sykdommer omfatter blant annet
- psoriasis
- leddgikt
- inflammatorisk tarmsykdom
- multippel sklerose
- type 1-diabetes
- Hashimotos tyreoiditt
D-vitamin senker risikoen med 22 prosent
26 000 mennesker over 50 år deltok i den nye studien som strakte seg over fem år.
Forsøksdeltakerne ble delt opp i to grupper: Den ene fikk daglige doser av D-vitamin, mens den andre gruppen mottok inaktiv medisin, såkalt placebo.
Det viste seg at en daglig dose av D-vitamin på 2000 IU, såkalt internasjonale enheter, reduserte forekomsten av autoimmune sykdommer med hele 22 prosent.
Forskere har to mulige forklaringer
Forskerne har lenge ant at D-vitamin er en mirakelkur mot autoimmune sykdommer. Dyreforsøk har for eksempel vist at vitaminet har en god effekt på immunforsvaret generelt – men forskerne vet ikke hvorfor.
Men en forklaring kan være at vitaminet hjelper immuncellene med å skille mellom kroppens eget vev og for eksempel bakterier.
En annen forklaring kan være at tilskuddet demper den betennelsesreaksjonen, den såkalte inflammasjonen, som immunsystemet skaper i organene.
Forskerne håper å finne ut mer i en rekke nye forsøk som blant annet skal kartlegge om vitaminet også virker etter fem år. Og særlig om tilskuddet har samme oppsiktsvekkende virkning på en yngre gruppe forsøkspersoner.