Shutterstock
Wattenstaaf

Aprilsnarr: Corona-tester i endetarmen er mye mer presis

Studier har avslørt et bestemt virusprotein som ser ut til å kunne påvises i endetarmen kort tid etter at en person har blitt infisert med koronavirus.

Lenge før koronasmittede får symptomer, kan viruset måles i spillvannet. Flere land bruker allerede spillvannsanalyser til å overvåke smitteutviklingen i bestemte områder, og det har nå gitt svenske forskere en god idé.

Når viruset finnes i spillvannet, må det være mulig å gå baklengs og måle den i en smittet persons tarm.

Utfordringer ved nåværende tester

I dag får vi stukket en vattpinne i nesen eller svelget når vi skal testes for korona. Men problemet med de to nåværende testtypene er at lyntesten er for upresis, mens den mer presise PCR-testen er for langsom.

Lyntesten, som mer vitenskapelig kalles en antigentest, måler virusproteiner i en poding av nesens slim. PCR-testen, som typisk podes i svelget, måler i stedet virusets arvemateriale, RNA.

Mens lyntesten gir svar allerede etter noen minutter, går det typisk omkring et døgn med PCR-testen.

Men lyntestens følsomhet er bare 70 prosent, sammenlignet med 98–99 prosent for PCR-testen.

«Hvis vi kan utvikle en lyntest som har samme presisjon som PCR-testen, kan vi bekjempe pandemien mye mer effektivt, og her er analtester kanskje svaret», sier Lasse Asmundson som er ass. professor i eksperimentell virologi ved Karolinska Institutet.

Analtest fanger spesielt protein

Asmundson og forskerteamet hans har oppdaget et bestemt virusprotein som tilsynelatende kan påvises i endetarmen kort tid etter at en person har blitt infisert med korona – uansett hvordan det har kommet inn i kroppen.

De foreløpige forsøkene viser at det såkalte SARS-CoV-2-Fae.KAL-proteinet kan påvises bare ved å stikke en podepinne 10–14 centimeter inn i endetarmen.

Testsvaret er klart like raskt som ved en nesepoding. Nesepoding fanger bare 70 prosent av de koronapositive, mens endetarmspodingen avslører 87 prosent.

Og forskerne håper at testens følsomhet kan bli enda bedre.

«Jeg tror den kan komme høyere opp», sier Lasse Asmundson. «Men det vil kreve en kombinasjon av poding i nese og endetarm. I den neste forsøksrekken vil vi nettopp teste om rekkefølgen har betydning for testens presisjon, altså om det skal være nese-endetarm eller omvendt.»

Hvis forsøkene går som planlagt, vil den nye testen kunne tas i bruk om ganske nøyaktig et år, altså 1. april. Så merk deg den datoen.

Men tross de lovende resultatene har endetarmstesten allerede møtt hard motstand.

Kritikere peker blant annet på at testsentrene ikke er innrettet til så intime podinger. Men forskerne avviser kritikken.

«Her må det vist være på sin plass å oppfordre om samfunnssinn. Et øyeblikks pinlighet for den enkelte borgeren holdt opp mot hensynet til å bekjempe en alvorlig pandemi på den mest effektive måten. Jeg synes ikke valget er vanskelig», sier den ass. professoren.