I Brasil har P1 rammet som en steppebrann. Landet står for nesten en fjerdedel av koronadødsfallene for tiden, selv om brasilianerne bare utgjør tre prosent av verdens befolkning.
En ny oversikt fra brasilianske myndigheter viser dessuten at yngre mennesker i høyere grad dør av COVID-19. Omkring 4150 under 40 år døde av koronavirus i mars, noe som er mer enn tre ganger så mange som i januar.
Mutasjon kan ødelegge vaksineplan
P1 ble oppdaget i november 2020 og vakte raskt bekymring fordi den har noen av de samme mutasjonene i spike-proteinet som de britiske og sørafrikanske variantene.
Proteinet er den nøkkelen viruspartiklene bruker for å trenge inn i cellene i kroppen. Når nøkkelen endrer seg drastisk, vil ikke kroppen lenger gjenkjenne viruset, selv om en person tidligere har vært smittet.
Video: Slik stanser tidligere smittede korona
Heldigvis har ikke de foreløpige studiene fra Johnson & Johnson, Pfizer og AstraZeneca dokumentert en svekkelse i vaksinenes effektivitet. Vaksinene beskytter faktisk bedre enn antistoffer fra tidligere smitte, ser det ut til.
Men en ny studie vekker bekymring. Forskere har funnet enda en utgave av den brasilianske varianten som har ytterligere mutasjoner i en del av spike-proteinte som kalles N-terminus.
Mutasjonene er såkalte slettinger som fjerner noen av virusets reseptorer, som antistoffene i kroppen kan gå til angrep på.
Forskerne frykter at det gjør immunforsvaret mindre motstandsdyktig overfor viruset.
Akkurat hvordan mutasjonene i P1 endrer partiklenes vei inn i kroppen, er fortsatt ikke fastslått. Men forskere konkluderer med at P1 drev den andre koronabølgen i Brasil.
Utviklingen i Brasil og smittespredningen til resten av verden understreker hvor viktig det er med et globalt samarbeid om vaksineplanene. En koronamutant i Brasil blir lynraskt en koronamutant i Europa.