Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Amerikanske forskere: Sollys bekjemper koronavirus

Sommeren kan minimere koronavirusets smittefare: Både sollyset og de høyere temperaturene høvler timer av viruspartiklenes levetid i det fri, viser en ny amerikansk studie.

Shutterstock

Inntil videre er de eneste egentlige våpnene i kampen mot koronavirus fysisk avstand, isolasjon og god hygiene. Men et nytt forskningsresultat antyder nå at vi kan forvente en hjelpende hånd fra sommerværet.

Ifølge studien reduserer tre av sommerens kjennetegn nemlig koronaviruspartiklenes levedyktighet. Det dreier seg om:

  • Temperatur
  • Luftfuktighet
  • Sollys

Hittil har blant annet World Health Organization understreket at sommerværet ikke vil stoppe pandemien. Men den nye studien indikerer at sommeren kan spille en helt betydelig rolle i å redusere smittespredningen.

Sollys halverer virusmengde på to minutter

De nye resultatene stammer fra det amerikanske National Biodefense Analysis and Countermeasures Center, NBACC, under det amerikanske innenriksdepartementet.

NBACC utfører sitt forsøk i kamre som etterligner været på ulike tidspunkt av året, ved å justere for eksempel temperatur, luftfuktighet og mengden av sollys.

Forsøkene viser at 90 prosent av viruspartiklene i en spyttdråpe blir inaktivert etter 6,8 minutter i solen og 14,3 minutter i et såkalt vekstmedium som gir partiklene optimale leveforhold.

Viruspartiklene ble utsatt for kunstig sollys som svarer til forholdene omkring sommersolverv i Spania, men inaktiveringen fant også sted ved lavere mengder sollys – om enn langsommere.

På en pressekonferanse i Det hvite hus har NBACC tidligere offentliggjort forsøk som viser at høyere temperaturer og luftfuktighet alene reduserer antallet viruspartikler. Disse resultatene er fortsatt ikke offentliggjort og fagfellebedømt, men ligger i tråd med tidligere forskningsresultater.

Se den amerikanske viseministeren for vitenskap og teknologi kaste lys på de foreløpige resultatene:

Ifølge konklusjonene på pressekonferansen blir antallet partikler halvert etter en time ved 21–24 grader og 20 prosents luftfuktighet, når viruset henger som aerosoler – mikroskopiske dråper – i luften. Under samme forhold i sollys er halveringstiden bare halvannet minutt.

UV-lys har beviselig effekt

UV-lys har lenge vært en kjent desinfiseringsmetode, men for UV-lys med kortere bølgelengder enn det NBACC har brukt i forsøkene – såkalt UVB.

Hittil har sollys imidlertid ikke beviselig kunnet inaktivere koronavirus, og derfor er de nye resultatene oppsiktsvekkende.

Les også:

Sykdommer

Hva er verst: pest eller kolera?

2 minutter
Sykdommer

Virus skal kurere diabetes

12 minutter
Sykdommer

3 våpen ruster oss mot koronavirusets neste bølge

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul