Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Medisin - Alzheimer

Ungdomseliksir skal kurere alzheimer

Forskere har oppdaget et stoff som holder rundormer, fluer og mus unge. Kanskje rommer det også kuren mot demens.

Et bestemt stoff som kalles J147, har vist seg å virke som en ren ungdomseliksir på mus. Det skrur tilbake en rekke alderstegn.

Fors­kere har nå funnet ut hvordan det virker, og vil snart prøve ut stoffet på mennesker. Forskerne håper at de med det nye middelet for eksempel kan bekjempe alzheimer, som antagelig er årsaken til 60–70 prosent av alle tilfeller av demens.

Alzheimer bryter ned hjernen litt etter litt. Her ser vi en frisk hjerne (til venstre) sammenlignet med en som har framskreden alzheimer (til høyre).

© University of Queensland

Fjerner giftstoffer fra cellene

J147 er et syntetisk stoff som ble utviklet i 2011 av en forskergruppe under ledelse av Dave Schubert ved Salk Institute i USA.

Den samme fors­kergruppen har nå kartlagt hvordan stoffet påvirker cellene. Det er i cellenes kraftverk, mitokondriene, at J147 går til aksjon.

Mer presist binder stoffet seg til et protein som kalles ATP-syntase, som er helt sentralt i cellens energiproduksjon.

J147 påvirker aktiviteten til ATP-syntase på en måte som gjør at det hoper seg opp mindre av en rekke giftstoffer som forskerne vet finnes i ald­rende nerveceller. Resultatet er celler som virker mye yngre enn de er.

Holder rundormer og fluer unge

Tidligere eksperimenter har vist at J147 kan motvirke alderstegn hos rundormer og fluer, og det samme har vist seg i forsøk med mus med alzheimer.

Mus med alzheimer

© Salk Institute

Behandlet mus

© Salk Institute

Stoffet får ikke bare musene til å se yngre og sunnere ut, det forsterker også evnen til å danne nye hjerneceller og får dem til å huske bedre – de blir for eksempel flinkere til å huske den raskeste veien gjennom en labyrint.

De nye resultatene har overbevist forskerne om at J147 kan bli et viktig middel mot alzheimer hos mennesker, og det kan kanskje også motvirke andre lidelser der alder spiller inn, som for eksempel parkinson og slag.

Les også:

Alzheimer

Video: Ballerina med Alzheimer husker plutselig dansen

1 minutt
Gule coronaviruspartikler bryder ud af en menneskecelle
Sykdommer

5 ting du må vite om den engelske koronavarianten

6 minutter
Senskader – Skanning av lunger med covid-19
Sykdommer

Senskader etter korona – det vet vi så langt

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul