Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mørke tanker øker risikoen for alzheimer

Bekymring for framtiden og å henge fast i fortiden gir fysiske skader i hjernen.

Shutterstock

En ny studie viser en klar forbindelse mellom negative tankemønstre og de fysiske endringene i hjernen som er kjent fra alzheimer.

Forskere fra University College London i England har fulgt 360 personer gjennom to år og bedt dem fylle ut spørreskjemaer om hvor mye de var plaget av mørke tanker. Det kunne både være grubling over negative opplevelser og bekymring for framtiden.

Personene var over 55 år ved begynnelsen av studien. Underveis ble de testet for mentale evner som hukommelse, oppmerksomhet, romforståelse og språklige ferdigheter.

Mørke tanker får proteinene beta-amyloid (blå) og tau (grønn) til å hope seg opp i hjernen.

© Rabinovici lab/UCSF

Negative tanker satte spor på skanninger

113 av personene ble dessuten hjerneskannet for å følge utviklingen av bestemte proteiner i hjernen, tau og betaamyloid, som er karakteristiske for alzheimer.

Resultatene viste en tydelig sammenheng. De personene som var mest plaget av negative tanker, begynte å score dårligere i de mentale testene samtidig med at de fikk større opphopninger av de skadelige proteinene i hjernen.

Forskernes konklusjon er at negative tanker gjennom lengre tid øker risikoen for å utvikle alzheimer. De mener derfor at det bør undersøkes om psykologiske verktøy som mindfulness og meditasjon kan være midler til å forebygge demenssykdommen.

Les også:

Alzheimer

Slik senker du risikoen for å få demens

6 minutter
Alzheimer

Video: Ballerina med Alzheimer husker plutselig dansen

1 minutt
Alzheimer

Ny test kan avsløre alzeimer tidlig

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul