Kunstig intelligens oppdager alzheimer 10 år før legen

Et system for kunstig intelligens slår legene ned i støvlene når det gjelder å spå en fremtidig diagnose. Datamaskinen kan se symptomer på alzheimer lenge før legene. Målet er å utvide metoden til andre nervesykdommer.

© Shutterstock

Et system for kunstig intelligens fra Italia kan skille mellom friske hjerner og hjerner med høy risiko for alzheimer med 86 prosent nøyaktighet.

Og med 84 prosent presisjon kan datamaskinen oppdage tidlige tegn på alzheimer ved å se på bilder fra MR-skannere.

Mer presist ser systemet etter unormale koblinger mellom ulike sentre i hjernen.

Bruker billige skanningsbilder

Algoritmen kan se tegn på alzheimer lenge før sykdommen forårsaker tydelige symptomer som svekket hukommelse, problemer med språk og manglende orientering.

Faktisk kan den identifisere tegnene hele ti år før legene har en sjanse for å oppdage symptomene.

Men den store fordelen er at den er basert på skanningsbilder.

Metoden kan utvides

I dag anslår leger risikoen for alzheimer ved å analysere ryggmargsvæske eller bilder av hjernen som er tatt ved å injisere kjemiske forbindelser i hjernen.

Disse metodene er imidlertid dyre og forutsetter betydelige inngrep.

En av forskerne som står bak prosjektet, Marianna La Rocca fra University of Bari i Italia, ser til New Scientist teamet nå vil utvide metoden.

Håpet er at metoden også skal kunne hjelpe til med tidlige diagnoser til andre sykdommer som rammer nervesystemet, som parkinson, som er kjent for å føre til skjelvinger i bein og armer hos de som blir rammet.