Shutterstock
alzheimer, vaccine, protein

Et blås i nesen forebygger alzheimer

Det finnes ingen kur mot alzheimer, men etter 20 års forskning kan en vaksine endelig være på vei.

Hjernesykdommen alzheimer er den mest utbredte årsaken til demens i verden, men legevitenskapen har inntil videre kommet til kort i utviklingen av en vaksine.

Nå begynner de første forsøkene på mennesker som skal teste sikkerheten og effektiviteten til en mulig vaksine mot den nevrodegenerative sykdommen.

Forsøket er skjellsettende

Forskere ved Brigham and Women’s Hospital i Boston i Massachusetts vil etter 20 års forskning teste vaksinen på 16 pasienter i alderen 60–85.

Ifølge forsøksleder Howard L. Weiner er dette skrittet skjellsettende i arbeidet med å komme sykdommen til livs.

Alle pasientene har tidlige symptomer på alzheimer. De får to doser av nesevaksinen med en ukes mellomrom.

alzheimer, Howard, vaccine

Nevrolog og forsøksleder Howard L. Weiner.

© Len Rubenstein

Gode resultater for mus

Vaksinen bruker hjelpestoffet protollin, som forskerne håper vil aktivere kroppens immunrespons gjennom de hvite blodlegemene som befinner seg i lymfeknutene på siden av halsen og i nakken.

Herfra skal blodlegemene vandre opp i hjernen for å bekjempe ansamlingene av såkalt betaamyloidplakk som ifølge forskerne er den antatte hovedårsaken til alzheimer.

Metoden som brukes i dette forsøket, har blitt studert i to tiår. Den har vist seg å kunne forhindre og behandle alzheimer hos mus.

Det er imidlertid en viktig forskjell på mus og mennesker, påpeker forskerne. Når det gjelder alzheimer, viser tidligere erfaringer at gode resultater hos mus ikke nødvendigvis betyr gode resultater hos mennesker.

Alzheimer antas å stige voldsomt

Ifølge Verdens helseorganisasjon lider omkring 55 millioner mennesker i verden av demens, og antallet antas å stige til 78 millioner i 2030 og hele 139 millioner i 2050.

Forskergruppen bak forsøket ved Brigham and Women’s Hospital anslår at 40 prosent av tilfellene av demens kan forhindres med livsstilsendringer.

Det gjelder særlig trening, sunt kosthold og mentale og sosiale aktiviteter.

Forskerne går nå i gang med dette første stadiet av forsøket for å sikre at vaksinen er ufarlig for mennesker. Hvis alt går bra, går de videre til nye studier for å vurdere effektiviteten.