VAKSINE
VAKSINE

MMR-vaksinen beskytter mot meslinger som hvert år koster tusenvis av barn livet.

© Shutterstock

3 gode grunner til å bli vaksinert

Det er mange gode argumenter for å bli vaksinert – og ingen mot. Bivirkningene ved MMR-vaksinen er for eksempel helt ubetydelige sammenlignet med selve sykdommene.

24. april 2018

1. Du får full beskyttelse

Med et lite stikk er du eller barnet ditt beskyttet mot sykdommer som kan være livstruende. MMR-vaksinen beskytter for eksempel mot meslinger – en sykdom som fører til hjernebetennelse hos en av 2500.

MMR-vaksinerte har minst 97 prosent sikkerhet for ikke å bli smittet med meslinger, kusma eller røde hunder.

Immunforsvaret blir ikke sterkere av naturlig smitte, slik noen tror. Vaksinasjon gir samme immunitet overfor et virus eller bakterie som man får ved å gjennomleve sykdommen.

2. Du er tryggere

Forskerne har ikke registrert et eneste dødsfall som var en direkte følge av vaksinasjon, og alvorlige bivirkninger er uhyre sjeldne.

Ved MMR-vaksinen er de mest vanlige plagene ømhet og lett feber, og 5 prosent av de vaksinerte får utslett på huden i noen få dager.

Til sammenligning er risikoen ved de sykdommene som vaksinene beskytter mot, mye større. Meslinger kostet for eksempel 89 780 menneskeliv på verdensplan i 2016.

3. Du hjelper de svakeste

Vaksiner inneholder enten døde eller svekkede deler av virus og bakterier og er derfor helt ufarlige for friske mennesker.

For kreftpasienter og andre med et svekket immunforsvar kan vaksinasjon derimot godt være en risiko, men blir beskyttet av at andre blir vaksinert.

Jo større andel av befolkningen som blir vaksinert, jo mindre er smittefaren for de som ikke kan bli vaksinert selv. Prinsippet kalles gruppeimmunitet, og ved å bli vaksinert er du altså med på å hjelpe andre.

Unngå fake news 

Jorden er flat! Vaksiner er farlige! Klimakrisen er en løgn! Følg oss i kampen mot falske nyheter og alternative fakta. Få vitenskapelig dokumenterte nyheter med et abonnement på Illustrert Vitenskap. 

Hvis du slår til nå, kvitterer vi med et godt tilbud

- To utgaver av Illustrert Vitenskap. 

- En måneds fri tilgang til et vell av magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie. 

- En bluetooth-høyttaler fra Sonitum. 

For bare 49,50 kroner + porto - du sparer 417 kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: