Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

1 av 20 voksne har symptomer på leddgikt.

© Shutterstock
Medisin

Stamceller kurerer leddgikt

Kneet hovner opp, og fingrene stivner. Gikt rammer før eller senere annenhver person i verden. Men med hjelp fra stamceller har forskere nå klart å reparere både smuldrende brusk og slitte knokler.

Betennelsen raser, og den siste resten av brusk er stort sett forsvunnet. Det skaper en knasende følelse i kneet når du forsøker å bevege deg. På verdensplan er flere hundre millioner mennesker rammet av leddgikt.

Men nå har australske forskere fra Melbourne Stemcell Centre bremset sykdommens herjing ved hjelp av stamceller.

Kuren gjemmer seg i kroppsfett

I det australske forsøket deltok 30 pasienter med leddgikt i knærne. Deltakerne ble delt i to grupper, og den ene ble behandlet med stamceller, mens den andre fikk en placebobehandling.

Leddgikt ødelegger brusk og knokler i leddet (til høyre). Til venstre ser vi et normalt kne.

© Henning Dalhoff

Stamceller er en type celler som kan utvikle seg til alle de cellene som finnes i kroppen. I forsøket tok forskerne ut cellene fra pasientenes eget fett. Fettstamceller fra pasienten selv er ikke bare lette å få fatt i, men reduserer også risikoen for at kroppen frastøter stamcellene.

Deltagere ble sjekket etter et år

Forskerne isolerte stamcellene fra fettet og satte dem inn i en spesiell mal der de kunne dele seg før de ble sprøytet inn i kneet. Her utviklet stamcellene seg til bruskceller.

Behandlingen reparerte det ødelagte vevet og dempet betennelsen, slik at den nye brusken ikke ble ødelagt med det samme.

Senere har forskerne gjentatt forsøket på 40 pasienter for å undersøke langtidsvirkningen.

Etter et år ble pasientenes knær MRI-skannet, og det viste seg at sykdommen ikke hadde vendt tilbake, og at brusken – som hos noen var helt forsvunnet før behandlingen – hadde begynt å vokse frem igjen.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

70 minutter
Medisin

Framtidens stressvaksine kan finnes i bakken

2 minutter
Medisinsk teknologi

Dyrkede celler sender ut hjernebølger

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul