Stamceller kurerer leddgikt

Kneet hovner opp, og fingrene stivner. Gikt rammer før eller senere annenhver person i verden. Men med hjelp fra stamceller har forskere nå klart å reparere både smuldrende brusk og slitte knokler.

1 av 20 voksne har symptomer på leddgikt.

© Shutterstock

Betennelsen raser, og den siste resten av brusk er stort sett forsvunnet. Det skaper en knasende følelse i kneet når du forsøker å bevege deg. På verdensplan er flere hundre millioner mennesker rammet av leddgikt.

Men nå har australske forskere fra Melbourne Stemcell Centre bremset sykdommens herjing ved hjelp av stamceller.

Kuren gjemmer seg i kroppsfett

I det australske forsøket deltok 30 pasienter med leddgikt i knærne. Deltakerne ble delt i to grupper, og den ene ble behandlet med stamceller, mens den andre fikk en placebobehandling.

Leddgikt ødelegger brusk og knokler i leddet (til høyre). Til venstre ser vi et normalt kne.

© Henning Dalhoff

Stamceller er en type celler som kan utvikle seg til alle de cellene som finnes i kroppen. I forsøket tok forskerne ut cellene fra pasientenes eget fett. Fettstamceller fra pasienten selv er ikke bare lette å få fatt i, men reduserer også risikoen for at kroppen frastøter stamcellene.

Deltagere ble sjekket etter et år

Forskerne isolerte stamcellene fra fettet og satte dem inn i en spesiell mal der de kunne dele seg før de ble sprøytet inn i kneet. Her utviklet stamcellene seg til bruskceller.

Behandlingen reparerte det ødelagte vevet og dempet betennelsen, slik at den nye brusken ikke ble ødelagt med det samme.

Senere har forskerne gjentatt forsøket på 40 pasienter for å undersøke langtidsvirkningen.

Etter et år ble pasientenes knær MRI-skannet, og det viste seg at sykdommen ikke hadde vendt tilbake, og at brusken – som hos noen var helt forsvunnet før behandlingen – hadde begynt å vokse frem igjen.