Opp mot 400 millioner mennesker har diabetes, og eksperter frykter at tallet stiger til 600 millioner i 2035. I dag behandles pasientene først og fremst med insulin, men det finnes ikke en egentlig kur.
Nå tyder resultater fra University of Washington i USA på at løsningen ligger i behandling med stamceller.
Kroppens insulinfabrikk dør
Ved diabetes mister kroppen evnen til å regulere innholdet av sukker i blodet og omsette det til energi.
De to oppgavene løses normalt av såkalte betaceller, som sitter i bukspyttkjertelen. Betacellene måler løpende blodsukkeret, og når det blir for høyt, frigir de hormonet insulin, som hjelper muskelceller med å ta opp sukkeret.
Hos diabetespasienter er funksjonen av betacellene nedsatt, enten fordi betacellene dør eller fordi muskelcellene blir mindre mottakelige overfor insulin.
Den beste kuren ville være å øke antallet av pasientenes egne betaceller, og det er akkurat det de amerikanske forskerne har oppnådd i forsøk med mus.
Forskerne brukte en teknikk som går ut på å styre utviklingen av stamceller ved hjelp av såkalte vekstfaktorer, slik at de forvandles til betaceller.
Fra livsfare til helbredet
Før kuren lå musenes blodsukker over 500 milligram per desiliter blod, noe som er livstruende høyt. To uker etter var det senket til det normale, og her holdt det seg de neste 90 dagene.
Forskerne betegner dermed musene som helbredet.
Neste skritt blir å teste teknologien på større dyr, før forsøk med mennesker kan gjennomføres.