diabetes
diabetes © Flaticon

Plaster med nåler holder diabetes i sjakk

Et intelligent plaster som overvåker og regulerer blodsukkeret i kroppen, kan gjøre livet mye lettere for diabetespasienter i framtiden.

21. mai 2018 av Antje Gerd Poulsen

Piller hver dag, jevnlige målinger av blodsukker og innsprøytninger med insulin. Det er virkeligheten for opp mot 257 millioner mennesker som lider av type 2-diabetes. Men for mange av dem kan livet bli noe lettere i framtiden.

I stedet kan de nøye seg med å skifte et plaster på overarmen en gang i uken. 

Plastret er forsynt med mikronåler som måler blodsukkeret. Er det for høyt, frigir nålene hormonet exendin 4, som får bukspyttkjertelen til å produsere insulin. Insulin sørger for at sukker i blodet brytes ned og blir tatt opp i cellene i kroppen som energi. 

Når blodsukkeret igjen har falt, slutter plastret å gi fra seg hormoner. Plastret utnytter dermed at buk­spyttkjertelen hos mange diabetespasienter kan produsere insulin, men ikke er aktiv nok. Evnen til å regulere produksjonen av hormoner løpende gjør plasteret unikt. 

Mekanismen er skapt ved å fylle nålene i plasteret med depoter av kobberfosfat, som danner en forbindelse med blodsukkeret.

Surt blod utløser hormoner

Når blodsukkeret stiger, blir pH-verdien i blodet lavere. I nålene ligger exendin 4 i depoter bundet til kalsiumfosfat. Den lave pH-verdien får kalsiumfosfat til å slippe fra seg exendin 4 til blodet. 

Når blodsukkeret faller til normalt nivå, stiger pH-verdien i blodet igjen, og plasteret slutter å gi fra seg exendin 4. 

Forskere ved National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering i USA har testet plastret på mus, og blodsukkeret til forsøksmusene holdt seg stabilt i opptil en uke. 

Nålene i plasteret er tynne og lange, så de bryter gjennom blodårene. Så lenge blodsukkeret er lavt, har det ingen effekt på depotene. Her er hormonet exendin 4 bundet i lommer av kobberfosfat. 

Når blodsukkeret stiger, reagerer det med kobber­fosfat og exendin 4 sluppet ut i blodet. Hormonene setter kurs mot bukspyttkjertelen, der de setter fart på organets produksjon av insulin. 

Når blodsukkeret stiger, reagerer det med kobberfosfat, og exendin-4 slippes fri til blodet. Hormonene setter kurs mot bukspyttkjertelen, der de starter produksjon av insulin.

Du får nå en enestående mulighet for å bli med til legenes frontlinje, når våre verste plager skal bekjempes. Hvis du bestiller et abonnement på Illustrert Vitenskap akkurat nå, kvitterer vi med et supertilbud:

  • En elegant Bluetooth-høyttaler fra Sonitum
  • En måneds gratis adgang til alle våre e-magasiner, bl.a. Historie og National Geographic
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap

Du får hele pakken for kun 49,50 kroner – og sparer 457 kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: