Shutterstock
Når du indtager medicin i pilleform, må du endelig ikke læne dig 45 grader mod venstre, hvis pillens indhold skal komme dig til undsætning i en fart.

Oppreist eller liggende? Slik får du mest ut av pillene dine

Forskere fra Johns Hopkins Universitet har undersøkt om du bør lene deg bakover, mot venstre eller høyre for å få mest ut av medisinen.

10 minutter, 23 minutter, 100 minutter.

En ny studie fra Johns Hopkins-universitetet har forsøkt å finne svar på om du bør lene deg mot venstre, mot høyre eller bakover for å få nytte av medisin i pilleform så raskt og effektivt som mulig.

Studien er foretatt ved hjelp av StomachSim, en virtuell utgave av den menneskelige magesekken som simulerer formen og oppbygningen til organet.

Kroppsstillingen har mye å si

Det viste seg at pillene som ble testet, i gjennomsnitt ble oppløst på 10 minutter når overkroppen ble lent 45 grader mot høyre eller «pasienten» lå på høyre side ved inntak av pillene.

Ifølge studien er det ikke viktig om du lener deg 45 grader bakover eller står oppreist – i begge tilfeller ble pillen oppløst på 23 minutter i den biomimetiske magen.

Men du bør ikke lene deg 45 grader mot venstre eller ligge på venstre side hvis en pille skal komme deg til unnsetning i en fart – for da må du nemlig i gjennomsnitt vente omkring 100 minutter før pillen er oppløst, konkluderer studien.

Magen har form som en J

Det kan kanskje virke overraskende at kroppsstillingen kan spille en rolle for hvor raskt og effektivt medisin i pilleform virker, men forklaringen finnes i magesekkens geometri.

Magen er nemlig ikke en rund kule du bare kan slippe pillene ned i. I stedet bøyer den av ned mot høyre, omtrent som en J.

På bildet ser vi hvordan magesekken bukter seg mot høyre, der den møter pyloruskanalen som videre fører til tolvfingertarmen.

På bildet ser vi hvordan magesekken bukter seg mot høyre, der den møter pyloruskanalen, som fører videre til tolvfingertarmen.

© Shutterstock

Pillen virker raskest når den oppløses nederst til høyre i magesekken, så nær mageporten som mulig, slik at innholdet har kort vei inn i tolvfingertarmen.

For selv om innholdet i magesekken effektivt kan bryte ned det du svelger, blir det ikke viderefordelt til resten av kroppen før det passerer inn i tolvfingertarmen og går videre gjennom tarmsystemet.

Nedbrytningen av pillen går raskest i bunnen av magen, der mageporten og tolvfingertarmen møtes, og det er altså også her man får mest ut av pillen når den brytes ned.