Shutterstock

Nytt våpen skal bekjempe tuberkulose

Tuberkulose er et stigende problem verden over, særlig fordi bakterien utvikler resistens overfor antibiotika. Men nå har forskerne oppdaget hvordan de kan angripe den.

Tuberkulose blir et større og større problem verden over. Forskere anslår at en fjerdedel av verdens befolkning er smittet, og sykdommen dreper hvert år 1,7 millioner mennesker.

Antibiotikatyper som brukes mot tuberkulosebakterien, virker dårligere og dårligere fordi bakterien utvikler resistens.

Men nå har forskere ved Manchester University i England funnet en ny måte å angripe bakterien på.

Tuberkulose gjemmer seg for immunforsvaret

En viktig årsak til bakteriens suksess er at den kan manipulere immunforsvaret vårt, slik at det ikke bekjemper infeksjonen.

Bakterien produserer spesielle stoffer som kalles virulensfaktorer, og som på ulike måter gjør at immunforsvaret ikke oppdager bakterien. En av virulensfaktorene bakterien bruker, er et stoff som kalles MptpB, og dette stoffet har forskerne funnet et middel mot.

De designet et molekyl som blokkerer MptpB og testet det på marsvin som var smittet med tuberkulose.

Bakteriene ble mer sårbare overfor både antibiotika og immunforsvarets angrep.

Ny behandling kan nå mennesker om tre år

Tuberkulosebakteriene har normalt en evne til å leve i immunforsvarets hvite celler, såkalte makrofager, men uten forsvaret ble de oftere drept av makrofagene.

Ny metode øker makrofagenes (rødt) evne til å drepe tuberkulose­ (grønt).

© SPL

Det nye våpenet angriper bakteriene på en annen måte enn antibiotika, og derfor er det mindre sannsynlig at bakteriene kan utvikle en resistens mot det. Forskerne mener at den nye behandlingen kan testes på mennesker allerede innen tre–fire år.