«Man kunne forestille seg at pillen for eksempel kan brukes hvis det er et utbrudd på et pleiehjem, og at det kan få en enorm effekt», sier hun.
Men hvordan kan en pille nedkjempe viruset når det først har kommet inn i kroppen? Og hvorfor gir vi ikke bare pillen til alle som blir smittet? Få svarene her.
Hva er paxlovid?
Paxlovid er et antiviralt middel som består av to ulike komponenter i samme pakke.
Den ene komponenten er et middel som kalles nirmaltrevir som blokkerer koronaviruset slik at det ikke kan masseprodusere seg selv i cellene våre og lage nye viruspartikler i kroppen.
Det andre komponenten er et middel som kalles retinovir som hjelper nirmaltrevir til å bli i kroppen lenge slik at det bedre kan nedkjempe koronaviruset. For øvrig et legemiddel som en gang ble brukt til å behandle HIV og AIDS.
Paxlovid svelges som to piller hver 12. time i fem døgn – etter at du er smittet, men før de alvorlige symptomene setter inn.
Hvor effektivt er det?
I en klinisk studie fra november 2021 reduserte paxlovid risikoen for innleggelser og død blant høyrisikopasienter med hele 89 prosent – hvis pillene ble gitt tre dager etter de første symptomene.
Ble pillene gitt innen fem dager etter de første symptomene, reduserte de risikoen med 85 prosent.
I to nyere forsøk med 3078 koronapasienter reduserte pillene også risikoen med 85 prosent. Blant spesielt utsatte kan det ifølge WHO bety hele 84 færre innleggelser per 1000 pasienter.
Hvordan nedkjemper paxlovid koronavirus i kroppen?
Når du blir smittet med koronavirus, trenger viruset inn i cellene dine slik at den kan bruke dem som en slags fabrikk til å masseprodusere seg selv til utallige viruspartikler som gjør deg syk.
Og det er nettopp den prosessen paxlovid-pillene setter en stopper for.
For at koronaviruset kan kapre cellene dine og kopiere seg selv, trenger den nemlig bruke en helt spesiell proteinsaks, som kalles en protease. Proteinsaksen sørger for å klippe virusets proteiner i stykker slik at de blir aktive og kan danne kapsler til nye viruspartikler fulle av virusets arvemateriale.
Men ved å binde seg til proteinsaksen akkurat der den skal klippe, setter paxlovid saksen ut av spill. Og det er et effektivt middel mot et virus som korona. Det forklarer Magnus Kjærgaard, som er førsteamanuensis ved Institut for molekylærbiologi og genetikk ved Aarhus Universitet og har ekspertise i proteiner og hvordan molekylære mekanismer virker:
«Det er ulike punkter i koronavirusets livssyklus man kan angripe for å sette viruset ut av spill – proteasen er ett av de trinnene», forklarer han.
Hvorfor gir vi ikke bare pillene til alle som blir smittet?
WHO anbefaler ikke at pillene gis til pasienter med lavere risiko siden fordelene så langt ser ut til å være ubetydelige.
Samtidig er det ifølge Kjærgaard viktig å bruke legemiddelet sparsomt for å unngå resistens:
«Fordi paxlovid passer som en nøkkel i en lås i koronavirus-proteasen, vil den slutte å fungere hvis viruset endrer seg. Sannsynligvis kan en enkelt mutasjon være nok», forklarer han.
«Hvis vi behandler bredt med paxlovid, vil det være en overlevelsesfordel for viruset i å være resistent. Derfor forventer vi at de virus-variantene som er motstandsdyktige overfor paxlovid, vil overta, og da har vi ikke lenger glede av legemiddelet. Jo mer vi bruker det, jo raskere forventer vi at viruset blir resistent», forklarer han.