Ny behandling viser lovende resultater mot psoriasis

Forskere har fått et nytt våpen i kampen mot psoriasis. Nå kan de tøyle produksjonen av et protein som lager de irriterende og røde flekkene hos pasienter med psoriasis.

psoriasis top

En ny type behandling med RNA-behandling kan muligens bli nøkkelen til å temme psoriasis, som over 200 millioner mennesker lider av på verdensbasis.

Forskere fra det amerikanske firmaet Exicure fortalte en forsamling i American Chemical Society (ACS) i Philadelphia at RNA-behandling av mennesker har vist gode resultater i kampen mot psoriasis.

Den nye behandlingen kan nemlig skru ned overproduksjonen av et bestemt protein – tumor necrosis factor-a (TNF-?) – som gir de røde, skjellete flekkene på huden til pasienter med psoriasis.

Flere gode nyheder

Inntil nylig har det ikke vært noen kur mot psoriasis, men tidligere i år kom et nytt legemiddel – ixekizumab – på markedet, som i kliniske forsøk fjernet symptomene hos 80 prosent av forsøkspersonene så lenge de ble behandlet.

Og nå har det kommet flere gode nyheter for psoriasispasienter – nå med RNA-terapi.

Hemmer signalene

RNA er i likhet med DNA lange kjeder med diverse informasjon som ligger inne i cellene våre. DNA har genene våre i kjedene sine, RNA har andre viktige funksjoner.

RNA gir nemlig beskjeder til våre indre proteinfabrikker – ribosomer – om å produsere aminosyrer, proteinenes byggesteiner.

Selve terapien går derfor ut på å manipulere RNA-en, slik at beskjedene den gir om å overprodusere TNF-?-proteinet blir svakere.

Det skal resultere i en normal produksjon av proteinet som er koblet til psoriasis. Forskernes neste skritt er å omdanne resultatene til en kur.