Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Noen barnløse mangler et viktig protein

Museforsøk avslører at mangel på ett bestemt protein kan redusere sjansene for å bli gravid. Oppdagelsen kan bety bedre behandling til ufrivillig barnløse kvinner.

Opp mot ti prosent av kvinner i fruktbar alder lider av endometriose.

Det er en tilstand som får vevet fra livmoren til å spre seg til andre steder i kroppen, for eksempel eggstokkene, bekkenet og innvollene, og det kan både være smertefullt og redusere sjansen for å bli gravid.

Nå har forskere ved University of California funnet ut hvorfor.

I museforsøk har de oppdaget at lidelsen er forbundet med mangel på et bestemt protein som kalles HDAC3. Proteinet kan være avgjørende for om et befruktet egg setter seg fast i livmoren og får utvikle seg til et foster.

Mangel på HDAC3 hindrer at et befruktet egg får sette seg fast på livmorveggen.

© T.H. KIM ET AL./SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE 2019

Hos mus som hadde rikelig av proteinet, satte egget seg lett fast i livmoren, men hos mus som manglet proteinet, fortsatte egget tvers gjennom livmoren uten å få kontakt med livmorveggen.

Dermed kunne det ikke sette seg fast. Disse musene kunne derfor ikke bli gravide.

Ny viden kan føre til kur

Forskerne mener at proteinet regulerer aktiviteten til en lang rekke gener som til sammen avgjør livmorens evne til å ta imot et befruktet egg. Blant annet undertrykker proteinet gener som står for dannelsen av kollagen, som er de fibrene sener, hud og knokler er bygget opp av.

Kvinner som mangler HDAC3, danner derfor for mye kollagen i livmoren, slik at den ikke kan skape de endringene som normalt framkalles av graviditet.

Den nye kunnskapen kan føre til nye behandlinger av ufrivillig barnløse kvinner, og den kan kanskje føre til en kur mot endometriose.

Les også:

Medisinsk teknologi

Nå skal vi vaksineres mot angst

16 minutter
coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

100 minutter
Sykdommer

Gjennombrudd: Koronavirus preller av på vaksinerte aper

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul