Stamcelleforskere verden over får nå muligheter for å undersøke den viktige tredje uken i et fosters utvikling.
I mai 2021 løsnet forskerorganisasjon International Society of Stem Cell Researchers (ISSCR) nemlig retningslinjene sine som hittil hadde satt grensen for forsøk med laboratorieskapte fostre ved to uker.
Spesielt fostrets tredje uke er avgjørende, siden det er da cellene begynner å utvikle seg i ulike retninger – til muskler, organer og nerver.
Forskerne håper at nye og mer langvarige forsøk vil gi innblikk i ufrivillige aborter og medfødte sykdommer slik det gir bedre muligheter for å teste nye genteknologier.
Fostret får grunnplan i tredje uke
Siden 1970-tallet – da stamcelleforskningen ble innledet – har forskere skapt og studert menneskefostre i laboratorier via kunstig befruktning. Og like lenge har grensen for disse fostrenes laboratorieliv vært to uker.
Det skyldes både etiske overveielser og praktiske begrensninger – det er først nylig forskerne har klart å holde fostrene i live så lenge.
Men teknologien utvikler seg raskt, og ekspertene ved ISSCR regner med at det snart blir mulig å eksperimentere med kunstig skapte fostre mye lenger, og det kan bli starten på en framtid uten barnløshet.