MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Mobilen sjekker barnas ører

En ny app og et kremmerhus av papir avslører raskt ørebetennelse hos barn.

Øreverk er den vanligste årsaken til at barn blir tatt med til lege – og det er forståelig nok, for det er ikke mye annet foreldrene kan gjøre.

Det vil forskere fra University of Washington i USA nå endre på. De har utviklet en app til mobiltelefonen som kan avsløre væskeansamlinger i mellomøret.

En app på mobilen og en trakt av papir avslører væske bak barnets trommehinne.

© MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Ørebetennelse skyldes som regel en infeksjon, noe som får væske til å samle seg bak trommehinnen, og det er trykk på innsidene av hinnen som fører til smerter hos barnet.

Like presis som ørelegen

Appen utnytter mobiltelefonens høyttaler og mikrofon, og det eneste foreldrene trenger i tillegg, er en liten trakt som de kan lage av papir, på samme måte som et kremmerhus. Den spisse enden på trakten plasseres i barnets ytre øre, og mobilens mikrofon holdes mot den brede enden.

Lydbilde avslører betennelse i øret

Ørebetennelse skyldes infeksjoner, som får væske til å hope seg opp bak trommehinnen. En ny app kan avsløre om væsken er til stede.

Lydbilde avslører betennelse i øret

Ørebetennelse skyldes infeksjoner, som får væske til å hope seg opp bak trommehinnen. En ny app kan avsløre om væsken er til stede.

1

Trommehinnen snur lyden

Lydene når fram til mellomøret, der de blir reflektert av trommehinnen.

2

Mikrofonen tar opp lydene

De utsendte og reflekterte lydene smelter sammen og tas opp av mikrofonen.

3

Mønsteret stiller diagnosen

Lydbølgenes samlede mønster viser om det er væskeansamlinger i mellomøret.

4
© MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Nå sender appen ut en rekke korte lyder som minner om små fuglepip. Lydene reflekteres fra trommehinnen tilbake til mobilens mikrofon, og appen har dermed de opplysningene den trenger.

De små pipene fra høyttaleren og de reflekterte lydene smelter sammen – interfererer – og det såkalte interferensmønsteret viser om det er væske bak trommehinnen eller ikke.

I forsøk med 53 små barn som var brakt til legen med øreverk, kunne appen avsløre væsken med stor sikkerhet.

I 85 prosent av tilfellene ga den det riktige svaret, og det er faktisk like bra som ørelegen kan gjøre det med instrumentene sine. Forsøkene viste også at appen virket like godt på en rekke ulike mobiltelefoner.