Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mobilen sjekker barnas ører

En ny app og et kremmerhus av papir avslører raskt ørebetennelse hos barn.

MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Øreverk er den vanligste årsaken til at barn blir tatt med til lege – og det er forståelig nok, for det er ikke mye annet foreldrene kan gjøre.

Det vil forskere fra University of Washington i USA nå endre på. De har utviklet en app til mobiltelefonen som kan avsløre væskeansamlinger i mellomøret.

En app på mobilen og en trakt av papir avslører væske bak barnets trommehinne.

© MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Ørebetennelse skyldes som regel en infeksjon, noe som får væske til å samle seg bak trommehinnen, og det er trykk på innsidene av hinnen som fører til smerter hos barnet.

Like presis som ørelegen

Appen utnytter mobiltelefonens høyttaler og mikrofon, og det eneste foreldrene trenger i tillegg, er en liten trakt som de kan lage av papir, på samme måte som et kremmerhus. Den spisse enden på trakten plasseres i barnets ytre øre, og mobilens mikrofon holdes mot den brede enden.

Lydbilde avslører betennelse i øret

1 / 4
1234

Ørebetennelse skyldes infeksjoner, som får væske til å hope seg opp bak trommehinnen. En ny app kan avsløre om væsken er til stede.

© MIKKEL MEISTER/Dennis Wise/University of Washington & Mikkel juul jensen

Nå sender appen ut en rekke korte lyder som minner om små fuglepip. Lydene reflekteres fra trommehinnen tilbake til mobilens mikrofon, og appen har dermed de opplysningene den trenger.

De små pipene fra høyttaleren og de reflekterte lydene smelter sammen – interfererer – og det såkalte interferensmønsteret viser om det er væske bak trommehinnen eller ikke.

I forsøk med 53 små barn som var brakt til legen med øreverk, kunne appen avsløre væsken med stor sikkerhet.

I 85 prosent av tilfellene ga den det riktige svaret, og det er faktisk like bra som ørelegen kan gjøre det med instrumentene sine. Forsøkene viste også at appen virket like godt på en rekke ulike mobiltelefoner.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul