Migrene skyldes mangel på vitaminer

Nesten en milliard mennesker lider av den lammende hodepinen på verdensplan, men snart kan det være en saga blott. Forskere har kanskje funnet årsaken til at vi blir rammet av migrene.

migræne

Voldsom hodedpine, kvalme, synsforstyrrelser og overfølsomhet for lys, lyd, lukt og berøring.

Migrene er mer enn å ha veldig vondt i hodet, og de voldsomme symptomene rammer ifølge WHO omkring 15 prosent av jordens befolkning.

Det har lenge vært en gåte for forskerne hva de lammende smertene skyldes, men nå ser det ut til at det har vært et gjennombrudd.

Hjernen mangler vitaminer

Et nytt forskningsprosjekt er nettopp blitt fremlagt på American Headache Societys årlige møte. Det viser en klar sammenheng mellom migrene og mangel på bestemte vitaminer.

Helt konkret er det snakk om D-vitamin, riboflavin (også kjent som vitamin B2), folat og koenzym Q10.

I studien er 7691 personer blitt testet for vitaminnivåer og tendensen til å få migrene.

Forskerne bak prosjektet mener hjernen setter i gang de voldsomme symptomene for å gjøre oppmerksom på at den mangler ett eller flere av disse vitaminene.

Kvinner er mest utsatt

De bankende smertene, som ofte befinner seg bare på den ene siden av hodet, de rammer kvinner mye oftere enn menn.

Ifølge forskningsprosjektet er det fordi kvinner reagerer mer på mangel på koenzym Q10, mens menn reagerer mer på manglel på D-vitamin, som er lettere å få i seg.

Forskerne understreker likevel at det er behov for mer forskning på området før det blir mulig å utvikle en effektiv behandling for migrene.