I mars 2016 brekker den 20 år gamle amerikaneren Kris Boesen nakken og blir lam fra halsen og ned. Under en måned senere deltar Kris i et helt nytt medisinsk forsøk, der forskere sprøyter ti millioner stamceller rett inn i den overrevne ryggmargen hans.
Resultatet er mirakuløst. Etter tre måneder kan han bruke både armer og hender, skrive navnet sitt, spise selv, bruke telefonen og gi venner og familie en klem.
Kris Boesen er ikke alene om å bli helbredet av stamcellenes utrolige krefter. Overalt på kloden forskes det på å utnytte stamceller til å kurere alt fra barnløshet og gikt til diabetes og kreft.
Hva er stamceller?
Stamceller er celler med evnen til å gjøre seg om til en hvilken som helst av kroppens om lag 200 ulike typer spesialiserte celler, for eksempel hudceller.
Ved å manipulere stamceller i laboratoriet kan forskerne erstatte syke og svekkede celler med celler som er nye og friske – og dermed på sikt kurere for eksempel diabetes, alzheimer, lammelser og hjertelidelser.
Forskning på kroppens byggesteiner kommer ikke bare mennesker til gode.
Stamceller har også potensialet til å redde noen av klodens mest truede dyrearter – og til og med få utdødde dyr til å gjenoppstå.
Forskere eksperimenterer for eksempel med å gjøre om bevarte mammutceller til stamceller som igjen kan stimuleres til å bli sæd- og eggceller.
To typer stamceller
Stamceller kan deles opp i to hovedkategorier – vevsspesifikke stamceller og pluripotente stamceller.
Vevsspesifikke stamceller finnes for eksempel i huden, tarmen og blodet, men også i organer som hjernen, hjertet og leveren. De har til oppgave å vedlikeholde og reparere kroppen vår, som er utsatt for slitasje.
Pluripotente stamceller eksisterer i fostrets tidligste utviklingsstadium og kan utvikle seg til stort sett alle de om lag 200 ulike celletypene i den voksne menneskekroppen.