Snegleslim klistrer sårene dine sammen

Leger kan snart klistre sammen sårene dine med et produkt inspirert av snegleslim. Det kan redde liv når ved å effektivt stanse blødninger under operasjoner og akuttbehandling.

© Creative Commons

Når du kutter deg i fingeren med kjøkkenkniven, kan du i framtiden reparere den ved hjelp av snegleslim.

Forskere fra Harvard har latt seg inspirere av naturen og utviklet en sårlim som kan brukes på hud og annet biologisk vev. Inspirasjonen kommer fra den brune skogsneglen, som har en utrolig effektiv metode for å klistre seg fast til våte overflater.

Kan stoppe blod

Å feste til våte overflater er en utfordring for leger og kirurger, som må ty til midler som inneholder samme stoff som man bruker i superlim (cyanoakrylat).

Det er giftig for organismen og kan føre til allergi, noe som kan få alvorlige konsekvenser under operasjoner og akuttbehandling.

Årsaken til at skogsnegler sitter så godt fast, er at slimet de produserer, inneholder positivt ladede proteiner, som trenger igjennom og binder seg til de negativt ladede elektronene i den overflaten de sitter på.

Forskerne klarte å imitere snegleslimet med en rekke positivt ladede polymerer. Ved å sette det på en geleaktig masse, utviklet de også et slags plaster til våte områder – for eksempel til å stoppe blod.

Ikke giftig

Den første testen var å klistre sammen grisehud, noe som lyktes over all forventning. Deretter viste forskerne at de kunne stoppe en blødning i et grisehjerte, og de utførte operasjoner på mus med dype snitt i leveren. Alle overlevde etter at sårene var forseglet med snegleplasteret.

I motsetning til superlimet er ikke det nye sårlimet giftig for menneskeceller, så neste trinn er å utvikle produkter som kan testes på mennesker.