Forskere får nytt hår til å gro
Skallethet kan snart være en saga blott. Gjennom kloning av hårdannende celler er det nå like før forskere kan gjenskape hårprakten hos skallede mennesker.

Vitenskapen er nå bare en hårsbredd fra en kur mot skallethet.
Gode nyheter til skallede
Ved å klone celler fra hodebunnen og transplantere dem til huden har amerikanske forskere ved Columbia University Medical Center i USA og Durham University i Storbritannia klart å få nytt menneskehår til å vokse frem.
Det er godt nytt for skallede som til nå har prøvd å gjenskape fordums hårprakt med hormonbehandling eller ved transplantasjon av hår fra ett sted på hodet til et annet.
Hårdannende celler klones
Den epokegjørende muligheten er ennå helt fersk, men forsøkene hittil virker svært lovende.
Metoden går ut på at forskerne kloner de såkalte dermale papillene, altså de hårdannende cellene som finnes i hårsekkene i huden. Cellene dyrkes først og blir flere i en vevskultur og transplanteres deretter inn i huden. Etter en ventetid på rundt seks uker vokser det nytt hår frem fra hårsekkene.
Slik vokser håret
Håret skapes av spesielle hudceller som befinner seg i hårsekkene som er forsenkninger i huden.
1: I hårsekken lager de hårdannende cellene, papillene, nytt hår. 2: Håret vokser med cirka 0,33 millimeter i løpet av ett døgn. 3: Vekstperioden varer fra få måneder til flere år før håret til slutt dør. 4: Det døde håret blir sittende en stund før det dyttes ut av et nytt hår.