Johns Hopkins University
robotkirurg, robotlege, kikkhulloperasjon

Robotkirurg utfører første operasjon på egen hånd

En gang var tanken om selvstendige roboter på operasjonsavdelingen ren science fiction, men nå har en robotkirurg for første gang utført en operasjon uten menneskelig innblanding.

En robotkirurg ved Johns Hopkins University har gjennomført en komplisert kikkhulloperasjon uten menneskelig innblanding.

Roboten er av typen STAR, som står for Smart Tissue Autonomous Robot, og den klarte ifølge forskerne operasjonen betydelig bedre enn en menneskelig kirurg.

Roboten sydde sammen to biter av tarmen til en død gris. Forskerne ser det som en milepæl i utviklingen mot fullautomatisk kirurgi i framtiden.

Det er en helt spesiell bragd

Inngrepet, som gikk ut på å sy sammen to biter av tarm, er blant de mest innviklede oppgavene innenfor magetarmkirurgi.

Det krever en lang rekke gjentatte bevegelser og en høy grad av presisjon slik at det går ikke hull på organet.

Den minste feil kan medføre katastrofale komplikasjoner for pasienten.

Derfor er det ifølge forskerne en helt spesiell bragd at robotkirurgen kan gjennomføre nettopp denne typen magetarmkirurgi uten menneskelig innblanding.

Framtidige operasjoner kan bli feilfrie

STAR-roboten utførte en lignende operasjon i 2016, men den gangen var det nødvendig for den å foreta et større snitt i det myke vevet for å sette inn verktøyene, og menneskelige kirurger måtte ta over når roboten fikk problemer.

Nå har forskergruppen gitt robotens maskinvare og programvare en større oppdatering som blant annet innebærer utvidet kunstig intelligens og spesialiserte verktøy til sammensying av sår.

Det er derfor den har blitt i stand til å gjennomføre operasjonen på egen hånd.

Forskerne håper at roboten vil sørge for færre feil ved lignende inngrep i framtiden, og at den kan være med på å forkorte ventelistene til de krevende kikkhulloperasjonene.