Shutterstock
P-piller for menn

Prevensjon for menn er på vei, som piller og gelé

Kondomet kan snart få følge av nye prevensjonsmidler. P-piller og hormongelé for menn utvikles i laboratorier verden over – og nå har forskere funnet nøkkelen til å lage bivirkningsfri prevensjon for menn.

Hva slags prevensjon finnes for menn?

Det finnes mange slags prevensjonsmidler for kvinner i apotekhyllene. P-pillen har vært en storselger siden den ble introdusert på markedet i 1960-årene. Siden har den fått følge av hormonspiraler, pessar og p-ringer.

For mennene finnes bare kondomet. Slik har det vært i årtusener, og menn har trukket aparte anordninger lagd av alt fra sauetarmer til fiskeblærer over penisen.

Kondom fra 1813

Kondom fra 1813 framstilt av sauetarmer. Med på kjøpet fulgte en manual som forklarte hvordan kondomet skulle festes til penis med en snor.

© Wikimedia Commons

Kondomet gjennom historien

Men snart får mennene andre muligheter.

Det forskes nemlig på å utvikle en rekke nye prevensjonsmidler for menn som skal forhindre uønsket graviditet – blant annet en mannlig utgave av p-pillen og spesielle hormongeleer som smøres på kroppen.

Forskere har forsøkt å utvikle en p-pille for menn i mer enn et halvt århundre, og de første kliniske forsøkene med prevensjonspiller for menn ble gjennomført i USA i 1970-årene.

Den nye p-pillen for menn er også fortsatt på forsøksstadiet, men den og flere av de andre midlene blir i disse dager prøvd ut på mennesker.

Hvorfor finnes det så lite prevensjonsmidler for menn?

Biologi og penger skaper problemer

Biologisk sett er det vanskeligere å utvikle et trygt prevensjonsmiddel for menn.

Mens p-pillen til kvinner «bare» skal deaktivere et enkelt egg i måneden, må p-piller for menn være bolverk mot 20–60 millioner sædceller som produseres hver dag.

Antallet sædceller må reduseres med minst nitti prosent for å sikre en preventiv effekt.

Å bremse sædcelleproduksjonen krever en mye større dose hormoner, og det fører vanligvis til mange bivirkninger.

I 2016 trakk en rekke forsøkspersoner seg fra et forsøk med en ny p-pille for menn etter at de opplevde bivirkninger som nedsatt sexlyst, impotens, vektproblemer og i enkelte tilfeller til og med varig infertilitet.

Bivirkningene skyldtes at testosteronnivået til mennene falt.

VIDEO: Derfor trenger vi p-piller for menn

John Amory er professor i medisin ved universitetet i Washington og forsker på reproduksjon. I et TED-foredrag fra 2018 forteller han om utviklingen av p-piller for menn og slår fast hvorfor ny prevensjon for menn er viktig. «Vi trenger flere prevensjonsmidler for menn slik at prevensjon ikke bare er kvinnens problem, og slik at vi får færre aborter og uønskede graviditeter», sier han.

Årsaken til mangelen på prevensjonsmidler for menn er imidlertid ikke bare biologi.

Forskerne nevner også manglende finansiering som en stor hindring for utviklingen av prevensjon for menn.

Som Allan Pacey, professor i andrologi (læren om sykdommer i de mannlige kjønnsorganene) ved universitetet i Sheffield, uttalte til BBC i 2016:

«Legemiddelfirmaene har dessverre utvist veldig lite interesse for å få p-piller for menn på markedet. Jeg forstår ikke helt årsakene, men jeg har en mistanke om at det handler mer om forretninger enn vitenskap.»

Slik virker den nye prevensjonen for menn

Her er et overblikk over de nye prevensjonsmidlene for menn, og hvordan de enkelte virker.

P-pille ødelegger sædcellenes svømmeevne

De fleste p-piller for menn som forskerne utvikler i disse dager, skal redusere antallet sædceller. Det gjelder ikke for den nye p-pillen som amerikanske forskere presenterte i tidsskriftet Nature i februar 2021.

Pillen inneholder stoffet triptonid, som også finnes i kinesiske urter. Triptonid gir sædcellene misdannelser slik at de ikke kan bevege seg framover, og dermed får de aldri mulighet til å befrukte egget.

Pillen er så langt bare prøvd ut på aper og mus, men forskerne håper at de snart kan gjennomføre de første kliniske forsøkene på mennesker.

Hormongelé hemmer sædproduksjonen

Gelé som smøres på kroppen – helst på skuldrene eller ryggen siden det minimerer risikoen for å overføre geleen til andre via kroppskontakt – og absorberes gjennom huden.

Geleen inneholder hormonet progesteron, som hemmer dannelsen av både sædceller og det mannlige kjønnshormonet testosteron.

For å unngå bivirkninger som for eksempel nedsatt sexlyst har geleen også blitt tilsatt kunstig testosteron som skal sikre den rette balansen av mannlige kjønnshormoner i kroppen.

I 2018 annonserte den amerikanske organisasjonen National Institutes of Health at de søkte omkring 420 amerikanske par til et forsøk der mennene skal bruke geleen daglig i 52 uker. Underveis skulle ikke parene bruke andre former for prevensjon.

Geleen blir utviklet og testet av de amerikanske helsemyndighetene, og de første resultatene av forsøkene forventes å bli offentliggjort en gang i 2022.

Geléklump gjør graviditet umulig

Vasalgel er en gelé som sprøytes rett inn i sædlederen og fungerer hindrer sæden kan komme fram til urinrøret. Hvis mannen igjen vil få barn, kan geleen oppløses og gi sædcellene fritt leide.

Vasalgel har gjennomgått vellykkede tester på både kaniner og aper.

I tidsskriftet Basic and Clinical Andrology kunne man i 2016 lese hvordan en enkelt innsprøyting av prevensjonsmiddelet i hannkaniner ga effektiv beskyttelse mot graviditet i ett år. De første kliniske forsøkene på mennesker er fortsatt ikke planlagt.

Hvor langt unna er ny prevensjon for menn?

Bare noen få tiår unna

Ny prevensjon for menn er nærmere enn noen gang før. Forskere har nemlig funnet metoder for å omgå de fryktede bivirkningene som har hemmet utviklingen av prevensjon for menn så langt.

I 2019 testet forskere ved California-universitetet i Los Angeles ut en ny p-pille på 40 friske menn i 28 dager på rad.

P-pillen inneholdt hormonet progesteron som blokkerer deler av den hormonproduksjonen som er nødvendig for å produsere sæd. Vanligvis medfører progesteron et fall i nivåene av det mannlige kjønnshormonet, noe som resulterer i bivirkninger.

Denne gangen hadde imidlertid forskerne lagt til et testosteronlignende stoff som motvirket dette fallet i hormoner.

Om pillen også er effektiv nok til å bremse sædcelleproduksjonen tilstrekkelig og dermed forhindre uønskede graviditeter, vet forskerne fortsatt ikke.

Men optimismen er stor hos Christina Wang, som er en av forskerne som står bak studien.

Like etter utgivelsen av testresultatene uttalte hun: «Trygg prevensjon for menn burde bli tilgjengelig i løpet av ti år.»

egg-saedceller-prevensjon.jpg

Mannen produserer om lag tusen sædceller i sekundet, og det skal som kjent bare én sædcelle til for å befrukte kvinnens egg. Nye prevensjonsmidler skal forhindre befruktningen ved enten å redusere antallet sædceller med minst nitti prosent, blokkere sædcellenes vei mot egget – eller ved å gjøre dem ute av stand til å svømme.

© Shutterstock

Gelé som alternativ til piller

Prevensjon for menn trenger imidlertid ikke nødvendigvis å være en pille.

Amerikanske forskere har siden 2018 prøvd ut en hormongelé for menn på i alt 420 par.

Geleen virker på en samme måte som p-pillen, men skal altså påføres på huden før den trenger inn i kroppen og bremser produksjonen av sædceller.

Vil man slippe unna hormoner, kan man i framtiden kanskje kaste seg over produktet Vasalgel.

Vasalgel er en gelé som sprøytes inn i sædlederen og fungerer som en slags propp som stanser sædcellene.

I motsetning til de andre potensielle prevensjonsmidlene for menn er Vasalgel uten hormoner og bivirkninger. Og skulle mannen få lyst til å få barn, kan Vasalgel skylles ut igjen.

Geleen har vært prøvd ut med hell på både kaniner og aper, men den er fortsatt ikke prøvd ut på mennesker.