Hjernesykdommen alzheimer er den vanligste type demens i verden og er årsaken til to av tre tilfeller av demens i verden.
Sykdommen får gradvis hjernens nerveceller til å dø, slik at mentale evner som hukommelse, orienteringsevne og dømmekraft visner, helt til pasienten til slutt dør av sykdommen.
Så langt har legevitenskapen først og fremst fokusert på å utvikle medisin til å bremse sykdommens herjing i hjernen.
Men nå har en forskergruppe fra Stanford University i USA kanskje funnet en kur som kan forhindre demenspasientene i å miste hukommelsen.
Ved å sprøyte inn ryggmargsvæske fra yngre mus i kroppen på eldre mus, bremset forskerne det hukommelsestapet som vanligvis finner sted når de små gnagerne går inn i livets høst.
Ryggmargsvæske ble pumpet inn i hjernen
Studien er publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature og bygger videre på en studie fra 2014, der samme forskergruppe beviste at gamle mus får bedre hukommelse og orienteringsevne når de får sprøytet inn blod fra unge mus i årene.
Denne gangen ville forskerne undersøke om en dose ungdommelig ryggmargsvæske ville ha en lignende positiv effekt på hukommelsen hos eldre mus.
Derfor tok de ut i alt 10 mikroliter ryggmargsvæske (omkring en femtedel av størrelsen på enn vanndråpe) fra over flere hundre 10 uker gamle mus.
Inngrepet foregikk ved å skjære et lite hull i musenes nakke og deretter suge mikroskopiske mengder ryggmargsvæsken ut fra et lite hulrom nær hjernen.
Deretter boret forskerne et lite hull i kraniet på de eldre musene og transporterte ryggmargsvæsken fra de unge musene ut til hjernen via en innoperert pumpemekanisme.