Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny teknologi kan gjøre deg edru tre ganger raskere

En ny metode fjerner alkohol fra blodet via lungene. Dermed forsvinner den raskere enn hvis leveren skulle bryte den ned.

Shutterstock

Kanadiske forskere har funnet opp en metode som kan fjerne alkohol fra blodet ditt tre ganger så raskt som normalt. Det kan bli til stor hjelp for pasienter som legges inn med alkoholforgiftning.

Ideen er å få pasienten til å hyperventilere, men under kontroll, slik at det ikke oppstår svimmelhet og kvalme. Det skjer ved hjelp av et apparat med navnet ClearMate, som den forgiftede puster gjennom.

Når en pasient med alkoholforgiftning hyperventilerer gjennom apparatet ClearMate, damper alkoholen ut gjennom lungene.

© University Health Network

Apparatet sørger for at det hele tiden er riktig balansen mellom oksygen og karbondioksid i innåndingsluften og dermed i pasientens blod.

Hyperventileringen sikrer at en stor del av alkoholen fordamper ut gjennom lungene, slik at leveren ikke trenger å bryte den ned.

Vodkaforsøk beviste effekten

Forskerne fra University of Toronto testet metoden ved å la fem frivillige personer drikke et halvt glass vodka i to omganger.

Den første gangen måtte de forbrenne alkoholen uten hjelpemidler. Det tok to–tre timer for innholdet av alkohol i blodet ble halvert.

Den andre gang ble de bedt om først å hyperventilere ut i friluft en stund, før de fortsatte den raske pustingen gjennom ClearMate.

Alkoholpromillen faller normalt langsomt (grønn kurve). Hvis pasienten hyperventilerer, går det raskere (rød kurve), særlig ved bruk av ClearMate (blå kurve). Promillen leses av på y-aksen, mens minutter etter alkoholinntaket leses av på x-aksen.

© University Health Network

Forsøkene viste at metoden senket alkoholnivået i blodet om lag tre ganger raskere enn hvis leveren skulle klare hele jobben.

Pasienten kan behandles hjemme

I dag har legene bare noen få midler mot alkoholforgiftning. De kan fjerne alkoholen fra blodet ved å legge pasienten i dialyse, men det er en omfattende prosedyre.

Den nye metoden er mye enklere, og siden ClearMate-apparatet bare er på størrelse med en attachékoffert, kan legene lett ta det med ut til en pasient.

Les også:

Spray vaccine og virus
Medisinsk teknologi

Sprayvaksine beskytter lungene mot kreft og koronavirus

3 minutter
Stamceller på kjøl
Medisinsk teknologi

Stamceller kan utrydde verdens sykdommer

7 minutter
Medisinsk teknologi

Forskere vil gi blinde synet tilbake

14 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul