Ifølge en tidligere rapport snitter legene 15 friske mennesker i huden for hver kreftrammede de finner.
Og både leger og pasienter er interessert i å skjære ned på antallet vevsprøver. For de små snittene gjør vondt, gir arr og tar tid for både leger og laboratorier.
Millimeterbølger kan kutte halvparten av de små snittene
Forskerne bak den nye oppfinnelsen har i flere år testet muligheten for å fange opp celleforandringer – som senere kan utvikle seg til kreft – i hud og føflekker.
Ved hjelp av skanninger med mikrobølger og millimeterbølger – som også er elektromagnetiske bølger, men med en litt høyere frekvens – kan forskerne sette sammen et bilde av hudcellene.
Skanningen fungerer ved at bølgene bombarderer cellene og reflekteres. Hvis cellene holder på å forandre seg, endres av vannmolekyler, proteiner, sukkerarter og syre – og det kan et apparat fange opp når bølgen reflekteres fra cellen.
I den nye studien har forskerne brukt millimeterbølger til å sjekke 136 personer for hud- og føflekkreft.
Skanneren med millimeterbølger hadde en suksessrate på omkring 97 prosent, noe som ifølge forskerne er på nivå med de beste og mest moderne metodene.
Snart blir skanneren håndholdt
I studien brukte ikke forskerne en håndholdt skanner. Men i rapporten skriver de at teknologien allerede er på plass slik at en liten og billig skanner med samme effektivitet kan produseres.
Skanneren bruker to antenner til å sende ut millimeterbølger, men de kan uten større problemer bygges inn i én mikrochip.
Ifølge forskerne kan det bane vei for enkle og raske tester for hudkreft og – som minimum – kutte drastisk ned på antallet overflødige vevsprøver.