Shutterstock
To hender rammer inn føflekk

Ny skanner snuser opp hudkreft uten vevsprøve

En ny skanner bruker samme teknologi som sikkerhetssjekken på flyplassen til å snuse opp kreftrammede hudceller med 97 prosents sikkerhet. Ifølge forskerne kan den snart produseres i en billig og håndholdt utgave.

Hvis du går til legen for å bli sjekket for hudkreft i dag, finner doktoren fram skalpellen og tar en vevsprøve.

Men de små snittene i huden kan snart tilhøre fortiden, for nå har forskere ved hjelp av mikrobølger utviklet en metode som kan spore opp hudkreft helt uten det lille inngrepet.

Ifølge forskerne kan teknologien enkelt og billig overføres til et håndholdt apparat som kan bli en fast bestanddel av ethvert besøk hos legen.

Leger tar mange ekstra vevsprøver

Omkring 57 000 mennesker døde av hud- eller føflekkreft i 2020. I alt fikk nesten 325 000 mennesker i verden diagnosen samme år.

Heldigvis tester legene mer enn noen gang for hudkreft, men det betyr også at de foretar flere og flere vevsprøver på bekymrede pasienter.

Ifølge en tidligere rapport snitter legene 15 friske mennesker i huden for hver kreftrammede de finner.

Og både leger og pasienter er interessert i å skjære ned på antallet vevsprøver. For de små snittene gjør vondt, gir arr og tar tid for både leger og laboratorier.

Millimeterbølger kan kutte halvparten av de små snittene

Forskerne bak den nye oppfinnelsen har i flere år testet muligheten for å fange opp celleforandringer – som senere kan utvikle seg til kreft – i hud og føflekker.

Ved hjelp av skanninger med mikrobølger og millimeterbølger – som også er elektromagnetiske bølger, men med en litt høyere frekvens – kan forskerne sette sammen et bilde av hudcellene.

Skanningen fungerer ved at bølgene bombarderer cellene og reflekteres. Hvis cellene holder på å forandre seg, endres av vannmolekyler, proteiner, sukkerarter og syre – og det kan et apparat fange opp når bølgen reflekteres fra cellen.

Lege undersøker pasients nakke med dermatoskop

Når millimeterskanneren blir håndholdt, kan den erstatte eller supplere dermatoskopet som legen her bruker. Det er i prinsippet et forstørrelsesglass som lar helsepersonalet komme opptil 100 ganger nærmere pasientens hud.

© Shutterstock

I den nye studien har forskerne brukt millimeterbølger til å sjekke 136 personer for hud- og føflekkreft.

Skanneren med millimeterbølger hadde en suksessrate på omkring 97 prosent, noe som ifølge forskerne er på nivå med de beste og mest moderne metodene.

Snart blir skanneren håndholdt

I studien brukte ikke forskerne en håndholdt skanner. Men i rapporten skriver de at teknologien allerede er på plass slik at en liten og billig skanner med samme effektivitet kan produseres.

Skanneren bruker to antenner til å sende ut millimeterbølger, men de kan uten større problemer bygges inn i én mikrochip.

Ifølge forskerne kan det bane vei for enkle og raske tester for hudkreft og – som minimum – kutte drastisk ned på antallet overflødige vevsprøver.