Shutterstock
regenerativ medisin, dvergfrosk, amputert

Ny medisin får amputerte lemmer til å vokse ut igjen

En bestemt blanding av fem typer medisin har gjort en frosk i stand til selv å gjenskape en amputert kroppsdel, selv om det burde være umulig. Nå håper forskerne at teknikken kan brukes på mennesker om noen få tiår.

Alle levende organismer har en viss evne til å reparere seg selv. Som når et overfladisk sår forsvinner fra huden eller en del av skjelettet vokser sammen etter et brudd. Det kalles regenerering.

Men det er bare noen få dyrearter – som sjøstjerner og visse iguaner – som klarer å få hele kroppsdeler til å vokse ut igjen når de først er amputert.

Det kan endre seg nå. Ved hjelp av en bestemt blanding av medisiner har nemlig forskere ved Tufts-universitetet og ved Wyss-instituttet ved Harvard klart å få en afrikansk dvergfrosk til å gjendanne et amputert bein. Det er froskearten vanligvis ikke i stand til.

Bein vokste ut på 18 måneder

Blandingen som forskerne har utviklet, inneholder fem ulike legemidler, blant annet veksthormoner og et middel som hindrer at frosken produserer proteinet kollagen. Det er det proteinet som blant annet fører til arrdannelse.

Blandingen ble smurt på stumpen av beinet som forskerne selv hadde amputert som et ledd i eksperimentet. Deretter lot de medisinblandingen virke i 24 timer.

18 måneder senere hadde det vokst ut et nytt bein på frosken. Beinet var ikke perfekt, men det hadde nerver, muskler og knokler, og frosken kunne bruke det.

I teorien har alle organismer denne evnen

En ting som forskerne er særlig begeistret for, er at blandingen bare trengte å være i kontakt med såret i 24 timer for å sette i gang en prosess som varte i mange måneder.

Forsøket viser at alle organismer – også mennesker – i teorien kan ha evnen til å gjenskape hele kroppsdeler. Men det krever at egenskapen aktiveres utenfra, for eksempel med et framtidig legemiddel.

Det neste skrittet for forskerne blir å prøve ut behandlingen på pattedyr.

De håper at oppdagelsen kan framskynde utviklingen innenfor regenerativ medisin slik at mennesker også blir i stand til å danne kroppsdeler de har mistet. Kanskje allerede i løpet av noen tiår.