Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nedkjøling redder fotballspiller fra å bli lam

En kollisjon med en motspiller rev over ryggraden til amerikansk fotball-spiller Kevin Everett. Men rask nedkjøling reddede ham fra et liv i rullestol.

David J. Phillip/AP/Ritzau Scanpix

Under en kamp i amerikansk fotball i 2007 dundret Kevin Everett rett inn i en motspiller. Resultatet ble at ryggraden ble revet tvers over i nakken. Han ble lam fra skuldrene og ned.

Straks etter Everetts ryggmargsskade sprøytet legene inn saltvann med en temperatur på 4 °C i blodårene hans og plasserer ham under et kjøleteppe.

Kroppstemperatur på 33 °C forhindrer celledød

I 24 timer etter operasjonen der ryggsøylen ble satt på plass, holdes temperaturen nede på 33,3 °C. Kulda skal bremse kroppens nedbrytingsprosesser på fire måter.

Nedkjølingen senker stoffskiftet. Det innebærer at energibehovet faller, slik at celler som får for lite oksygen, kan overleve den akutte fasen.

Ved skader på kroppen frigir immunforsvaret signalstoffer, cytokiner, som skaper en betennelse i området, og det kan ødelegge nervecellene.

Men ved å kjøle ned kroppen bremses produksjonen av signalstoffene, slik at denne effekten bli begrenset.

Nedkjøling virker som en ispose på en forstuelse

Det oppstår en hevelse omkring skaden. Det kan drepe nerveceller på grunn av trykket, og fordi det hindrer oksygentilførselen. Nedkjølingen hemmer hevelsen på samme måte som en ispose på en forstuet ankel.

Nedkjølingen forhindrer flere andre skadelige prosesser i den akutte fasen, blant annet programmert celledød. Det innebærer at celler som allerede holdt på å dø, kan overleve ved nedkjøling.

Tre måneder etter ulykken kan Everett gå igjen. Legene som behandlede ham, er overbevist om at nedkjølingen var årsaken til at det har gått så bra. Flere forsøk er nå i gang for å vurdere om nedkjøling virker.

Takket være nedkjølingen kan Everett gå igjen, bare noen måneder etter ulykken.

© Kevork Djansezian/AP/Ritzau Scanpix

Les også:

Om Illustrert Vitenskap

Svarte hull og koronavirus er mer populært enn Donald Duck

3 minutter
Dyr

Dødelig gift massakrerte Botswanas elefanter

4 minutter
Strandede grindhvaler
Hvaler

Forskere måper: 470 grindhvaler strander i Australia

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul