Joséphine Menge, Unsplash
hundealleregi, allergen, vaksine

Nå er vaksinen mot hundeallergi på vei

Hvis øynene dine renner i nærheten av hunder og det ikke skyldes gjensynsglede, så er du kanskje en av mange med hundeallergi. Nå er grunnsteinen til en vaksine lagt.

En forskergruppe ved prefekturuniversitetet i Osaka i Japan har kartlagt nøyaktig det proteinet som er skyld i de fleste allergiske reaksjoner overfor hunder.

Det er gode nyheter for alle med hundeallergi, for det er første skritt mot utviklingen av en vaksine.

Forskerne retter skytset mot vanlig allergen

Det finnes sju typer allergener som gir mennesker allergiske reaksjoner på hunder. Det mest utbredte kalles Can f 1, og det er omdreiningspunktet for den nye studien.

Allergenet Can f 1 kommer fra tunga, huden og spyttkjertlene til hunden, og det er trolig skyld i opp mot 75 prosent av alle allergiske reaksjoner på hunder.

Uvanlig metode er tatt i bruk

Forskerne har tatt i bruk en uvanlig metode i jakten på en vaksine: De har brukt røntgenkrystallografi til å isolere såkalte epitoper i allergenet.

Røntgenkrystallografi er en metode for å utforske oppbygningen av krystaller på atomnivå, og epitoper er de allergiframkallende strengene av aminosyrer i proteinet som kan avvæpnes av en framtidig vaksine.

En vaksine er innen rekkevidde

Feltet av epitoper i Can f 1 skal innskrenkes ytterligere i framtidige studier for å finne fram til de eksakte epitopene som er allergiframkallende.

Men ifølge forskerne er en vaksine for første gang innen rekkevidde.

Vaksinen skal virke ved at allergikere får innsprøytninger med små doser epitoper slik at immunsystemet opparbeider en toleranse mot allergenet. Behandlingen vil ligne den som allerede finnes mot for eksempel bie- og vepsestikk.

En oversikt fra Statista viser at det i 2018 var 470 millioner hunder som ble holdt som kjæledyr på verdensbasis. Mellom 10 og 20 prosent av befolkningen anslåså være allergiske mot enten hunder eller katter.